Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариус Донкин: Културата е целта, за да живеем по-добре

Мариус Донкин
Снимка: Ани Петрова

Хората могат да живеят на тази Земя, ако започнат да се разбират дори когато не познават думите, които употребяват. Ако така започнем да живеем, то ще живеем много по-добре. Културата е целта, за да можем да живеем добре“. Такава равносметка направи пред БНР актьорът Мариус Донкин, който отпразнува 70-годишнината си на сцената - в своята емблематична роля в моноспектакъла „Г-н Ибрахим и цветята на Корана“ и в присъствието на автора на пиесата Ерик-Еманюел Шмит. Представлението се играе в Народния театър, на който Донкин е и директор, вече 16 години, като билетите за спектаклите свършват за месец напред.

В предаването „Неделя 150“ Донкин сподели, че се чувства като човек, който е направил нещо не за себе си, а за българската култура и за българския театър:

„Това беше една мечта, за която с г-н Шмит си говорихме преди около две години, да дойде в България… Той е прекрасен човек - нито се глези, няма претенции, добронамерен е, усмихнат е, открит и достъпен“.

Според актьора „за да градим бъдещето си, трябва да си знаем миналото“.

По думите му Народният театър върви в едва правилна посока:

„Посока на взаимоотношения, достойни за професионалисти и за хора, които разбират, че трябва да бъдат пример за обществото. Пътят, който вървим, показва, че е правилен, защото хората, които влизат в театъра, са много повече, а и представленията, които се играят са много повече в сравнение с преди“.

Мариус Донкин подчерта още:

„Националните културни институти категорично трябва да бъдат малко по-подкрепени и това да бъде политика. Навсякъде по света подобна политика е демонстрация към разбиране на бъдещето на народа си“.

Интервюто с Мариус Донкин можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна