Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зеленогорски учредява нова дясна партия

Найден Зеленогорски и негови колеги дадоха началото на нов десен политически проект - ДЕН

Найден Зеленогорски
Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-председател на „Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски оповести началото на нова дясна партия с името „Достойнството на един народ“ (ДЕН). Новият политически проект няма да има за цел допълнително да разцепи дясното политическо пространство, а да гради мостове за неговото обединение, подчерта Найден Зеленогорски:

„За да създадем една силна демократична общност, която да разбие статуквото в парламента. В парламента всички са заедно - няма власт, няма опозиция. Баницата е една. Те си я делят. България има нужда една мощна извънпарламентарна опозиция да разбие статуквото, да хвърлим голям камък в блатото и след следващите парламентарни избори България да тръгне по пътя на истинската демокрация"

От новия политически проект предлагат ротационно лидерство в бъдещ общ десен проект, за да има реално обединение в дясно:

„Не можем да обясним на хората в България: „Ние не можем да се съберем, защото не можем да се разберем кой ще води бащина дружина“. Ние не искаме да водим бащина дружина, ние искаме десницата и демократичната общност да е заедно, да е ясно кой лидерства в момента и да работим за промяна в България“, подчерта Найден Зеленогорски.

Основната цел на новия десен политически проект е постигането на достоен живот на хората в България чрез върховенство на закона и спазване на човешките права и свободи.  В учредителната декларация на политическата партия се настоява за промени в Конституцията за въвеждане на второ ниво на местно самоуправление  с финансова децентрализация  и с пряк избор на регионален управител и регионални съвети. От партията са за премахване на  партийните квоти във Висшия съдебен съвет, за въвеждане на машинно, електронно гласуване  и гласуване по пощата, както и активна регистрация на избирателите за участие в изборите.

Учредителното събрание на партията "Достойнството на един народ" се очаква да проведе в София в края на април или началото на май.

Партия „Демократична България“ е сред потенциалните партньори в бъдещ общ проект, посочи Зеленогорски.

Той напусна "Движение България на гражданите" в знак на протест срещу подкрепата на партията на левия кандидат за кмет на София Мая Манолова.

Найден Зеленогорски и негови колеги дадоха началото на нов десен политически проект, наречен ДЕН
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от