Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

Директорът на фонд "Земеделие" Васил Грудев обещава в интервю за "24 часа", че фондът ще плаща навреме, но подчертава, че проверките за правилно изразходване на средствата ще бъдат засилени. В агроприложението на вестника Цветан Илиев от ръководството на Асоциацията на индустриалното свиневъдство прогнозира, че отглеждането на свине и тази година ще е изгодно. Илиев предупреждава, че ще се наложи да свикнем с чумата по свинете, защото ликвидирането на заразата ще отнеме години.

В агроприложението на "Телеграф" е цитирана оценката на Центъра за оценка на риска в земеделието:"Селските прасета са невинни за чумата. Големи свиневъди искат кочините да изчезнат, но законът ги защити". Една от причините за заразата вероятно е фуражът.

"Топлата зима събуди праскови и кайсии", е водещото заглавие на "Земя". Овощарите са сериозно притеснени от продължаващата суша, на 60 см в земята няма влага. Фермерите са скептични дали добри пролетни дъждове ще успеят да компенсират зимната суша.

"Баба Марта носи слънце, лятото идва с дъжд", прогнозира  климатологът Георги Рачев в интервю за "Телеграф". Циклон сваля температурите в четвъртък, но пролетта ще е по-топла от обичайното, казва още проф. Рачев.

Проверки засичат разминаване в количеството и качеството на закуските от училищната програма, пише "Телеграф" на първа страница. "Цакат учениците с минизакуски", допълва вестникът и пояснява, че децата не ги ядат и предпочитат да си купят храна от лавката в училище.

"Труд" пише, че специалисти от спортния тотализатор ще консултират ЦИК как да се проведе машинното гласуване. До Великден ще има окончателно решение за техниката за вота. Машинно гласуване в Европа няма, защото е десет пъти по-скъпо, пише още изданието.

Така нареченият "баща на валутния борд" Стив Ханке уличи в корупция Иван Костов, пише "Монитор" на първа страница. Преди повече от 20 години Ханке занесъл в президентството куфарче с доказателства , но тогавашният държавен глава звъннал по телефона, за да предупреди Костов. Вестникът цитира думите на Стив Ханке от интервюто му за бТВ.

С нови схеми дружества не плащат ДДС, пише "24 часа". "Голяма верига сладкарници с 40 фирми, за да крие данък", пояснява вестникът. Много често измамни схеми се използват от вериги търговски обекти - когато оборотът наближи 50 хиляди лева, се открива нова фирма.

От началото на март започва първото у нас попълване на данъчни декларации автоматично, припомня "Монитор". Всеки един, който трябва да подава декларация, трябва да прегледа данните и, при необходимост, да ги допълни или поправи. Новото за фирмите е, че подават две нови справки в НАП - за заплатите и за хонорарите.

БСП иска чистотата на София да се отнеме от частниците, пише "Дума". Общинските съветници от левицата са внесли доклад с предложение за създаване на общинско предприятие за почистване на града. Частните фирми получават милиони, а живеещите в София продължават да смятат, че мръсотията е сред основните проблеми на столицата, аргументират се от БСП.

В деня, когато КНСБ чества 30 години от основаването си, президентът Пламен Димитров казва, в интервю за "Труд": "Основна причина за всички проблеми е дълбокото усещане за несправедливост".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от