Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Славчо Нейков: Има политическо говорене за зелената сделка, проблемите са икономически

Снимка: БГНЕС

„Зелената сделка, предлагана от Европейската комисия като преход към въглеродно неутрална икономика, е европейска политика, но със силни национални измерения. Темата е много чувствителна. Затова към нея трябва да се подходи разумно и прагматично… Липсва на визия, налага се политическо говорене, а проблемите са икономически. Трябват икономически реформи, а засега няма визия за реформи“. Това коментира пред БНР енергийният експерт Славчо Нейков по повод създаването на т.нар. „зелен съвет“ с участието на президентството, бизнеса и синдикатите ще бъде създаден, за да се опита да се постигне консенсус в страната по Зелената сделка на Европейския съюз.

По думите на експерта в края на януари в парламента е прието решение, свързано със Зелената сделка, „което не само беше на ръба на закона, от гледна точка на съдържанието, но политиците, които приеха решението консенсусно, говореха за това, че като че ли някой от Европа нещо ни налага и ние трябва да се подчиним“:

България има пълното основание като пълноправен член на Съюза и да модерира европейската политика“.

В предаването „12+3“ Нейков подчерта, „е очакванията към Зеления съвет не трябва да бъдат надценявани:

„Държавата трябва да си свърши работата, да изработи концепция, която да внесе в този Съвет… Не става въпрос за закриване на въгледобива, а става въпрос за това този въгледобив да бъде организиран по начин, който да издържи на конкуренцията“.

Интервюто със Славчо Нейков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени