Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калина Владовска - новата голяма надежда на българската перкусионна школа

Калина Владовска е възпитаничка на Националното музикално училище “Любомир Пипков” в София, а сега продължава обучението си в Консерваторията "Принц Клаус" в Грьонинген (Нидерландия), в класа на известната българска перкусионистка Татяна Колева - носителка на приза "Музикант на годината 2009" в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". 

Калина представи блестящо българската перкусионна школа на престижния конкурс "Принцеса Кристина" през 2019 г., в който всички инструменти се състезават наравно. Тя завоюва първа награда в своята възрастова група, както и няколко специални награди, включително и тази на Кралския Концертгебау оркестър. Този успех доведе до много покани за концерти, за участия в радио- и телевизионни предавания, а в края на годината Калина Владовска беше на турне като солистка на Младежкия оркестър на Нидерландия, с който изпълни Концерт за ударни инструменти от финландския композитор Ейноюхани Раутаваара, написан през 2008 г.

За представянето си в популярното телевизионно предаване "Подиум Витеман" нашето момиче избира пиеса от създателя на българската перкусионна школа - проф. Добри Палиев. "Това беше моят специален номер, така да се каже, на конкурса - изсвирих няколко части от фолклорната Сюита за тъпан от Добри Палиев. Повечето са в неравноделни размери, което е нещо специално, нещо ново, нещо, което хората тук не познават. Всеки път, когато я свиря, е много добре приета. Специално е да мога да изсвиря нещо българско, нещо наше си, което се усеща комфортно и удобно за мен, но знам, че предизвиква много силен интерес у другите хора, така че е много вълнуващо, а също така и отговорно." - признава младата изпълнителка.

Наскоро Калина Владовска беше поканена да оглави т. нар. "жури на лауреатите" на конкурса "Принцеса Кристина", което избира на кого да бъде Калина Владовскавръчен преходния приз. "Беше голямо вълнение - за първи път стоя от другата страна по време на конкурс. Имах щастието да предам наградата, която беше връчена на мен миналата година - един голям трофей с формата на слон, който стоя една цяла година вкъщи. Имах щастието да го взема и да го предам на следващия носител." - сподели тя.  

Запознайте се по-отблизо с Калина Владовска - чуйте в звуковия файл споделеното от нея за музиката, конкурсите, концертите, за амбициите и отговорностите да си млад музикант в началото на кариерата си. Чуйте и нейни изпълнения от финала на конкурса "Принцеса Кристина" в Хага, донесли ѝ много награди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!