Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Часове след като беше оправдан, турски бизнесмен бе арестуван отново

Снимка: архив

Турският бизнесмен и филантроп Осман Кавала беше арестуван отново и отведен в полицейски участък в Истанбул, часове след като беше оправдан за предполагаемата си роля в протестите от парка „Гези“ през 2013-а година. Повторният арест на Кавала заради обвинения, че е участвал в опита за преврат от юли 2016 година предизвика критични оценки от страна на международната общност.

Прокуратурата поиска задържане под стража с мотиви да не бъдат увредени и укрити доказателства и поради вероятността Кавала да се укрие. Обвиненията за подкрепа на опита за преврат през 2016 г. се основават на срещите му с американския учен Хенри Барки, който според турските власти под прикритието на семинар е координирал опита за преврат от остров Бююкада край Истанбул.

Във вторник Кавала и 8 други подсъдими бяха оправдани от съд по тежки престъпления по обвинения, че са организирали протестите в Турция, започнали от парка „Гези“ в Истанбул. Казусите на други седмина подсъдими, които се намират извън Турция, бяха отделени от общия процес. Непосредствено след произнасянето на оправдателните присъди прокуратурата заяви, че ще протестира решението пред по-горна инстанция и внесе новото искане за задържане на Кавала. В сряда Съветът на съдиите и прокурорите започна проверка по отношение тримата съдии от състава, който оправда подсъдимите.

В остра реч пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието в сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че протестите от „Гези“ не са били невинни действия. Той заяви, че хора като американския милиардер Джордж Сорос стоят зад въстания в редица страни. По думите му турският клон на конспирацията е Осман Кавала, за когото е била направен опит да бъде освободен с „маневра“.

Преди да бъде освободен във вторник, Кавала се намираше в предварителния арест в продължение на 841 дни от октомври 2017 г. На 10 декември 2019 г. Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че той трябва да бъде освободен. Съдебният състав единодушно прие, че има нарушения на правото на свобода и сигурност и на правото на бърз процес, както и на нуждата задържането под стража да бъде законосъобразно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени