Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш президент на Южна Корея влиза в затвора за 17 години за корупция

И Мюн-бак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият президент на Южна Корея И Мюн-бак беше задържан, след като окончателно получи присъда от 17 години затвор за корупция, предаде Франс прес.

И беше държавен глава от 2008 до 2013 г. През 2018-а той беше за кратко в затвора, след като беше осъден на 15 години лишаване от свобода и глоба от 13 милиарда вона (равняващи се на 10 милиона евро) за корупция и злоупотреба със средства.

Малко по-късно И Мюн-бак беше освободен под гаранция и обжалва първоинстанционната присъда.

Той беше признат за виновен в неправомерно използване на средства от компанията "Самсунг" в замяна на президентско помилване на ръководителя на южнокорейския гигант И Гун-хе, който беше осъден за укриване на данъци.

След вчерашното съдебно заседание наказателен съд в Сеул увеличи присъдата на бившия държавен глава с 2 години, като посочи, че подсъдимият не е показал "никакви признаци на угризения или чувство за отговорност" .

Много бивши президенти на Южна Корея бяха изпратени в затвора след края на мандата им. Осъдени бяха всичките четирима все още живи бивши държавни глави на Република Корея, отбелязва Франс прес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени