Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова

„Купуват се повече евро, но парите си остават в банките под формата на депозити“, информира от първата си страница „24 часа“. Вестникът посочва, че така финансисти коментираха изявления на политици, регистрирали близо 1 млрд. лева, с които са купени евро. Като причина за засиления интерес се посочват дебатите дали да влезем в чакалнята на еврозоната и приетата от парламента поправка в Закона за БНБ, уточнява в публикацията си „24 часа“.

„Борисов заплаши шефа на АПИ  Георги Терзийски с уволнение и го прати да обикаля населените места край София, за да обяснява на хората, че няма да ги глобяват с винетки“, пише „Монитор“. Премиерът отправи остра критика към него и заяви, че поверената му агенция му „прави номерца“.

„Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища“, съобщава вестник  „Дума“. Тол системата, чрез която ще се таксуват камионите и автобусите на база изминато разстояние, ще обхваща едва 3115 км от общо 20 000 км пътища в България. Това реши правителството вчера на редовното си заседание. От съобщението става ясно, че преминаването на превозните средства над 3,5 тона ще бъде платено за 803 км автомагистрали и 2312 км пътища първи клас.

„Разрешителни за строеж – онлайн“, пише във водещото си заглавие „Труд“. Вестникът обяснява, че разрешителните за строеж на сгради скоро може да бъдат издавани онлайн. В регионалното министерство да бъде създадена работна група за въвеждане на електронно разрешително, поискаха от Националната асоциация на строителните предприемачи. Целта е да бъде намалена административната тежест за бизнеса. Предприемачите се надяват срокът за издаване на документи да бъде съкратен с 10%. Промяната може да намали цените на жилищата, допълва в публикацията си „Труд“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна