Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама пътници на круизния кораб "Даймънд принсес" починаха от коронавируса

Броят на заразените в Китай спадна рязко през последното денонощие, но при промяна на начина на диагностициране

| обновено на 20.02.20 в 10:47
Круизният кораб "Даймънд принсес", който е поставен под карантина в японски териториални води.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама заразени с новия коронавирус пътници от поставения под карантина в Япония круизен кораб „Даймънд принсес“ починаха, съобщиха японски медии. Жертвите са мъж и жена на 80 години, националностите им засега не се съобщават.

Това са първите смъртни случаи сред над 600-те потвърдени носители на вируса на борда на круизния кораб.

Вчера от „Даймънд принсес“ слязоха около 500 души, минали двуседмична карантина, у които вирусът не беше открит.

Евакуацията на всички пасажери се очаква да отнеме най-малко три дни.

В Иран вече има двама починали от заразата. Това са първите смъртни случая от коронавируса в Близкия изток.

Междувременно в китайската провинция Хубей бяха потвърдени 349 нови случая на болестта към 19-и февруари. Това е най-ниският брой на заразени в епицентъра на епидемията от 25 януари насам, посочиха местните здравни власти.

Дневен брой за заразени от коронавирус

Важно е обаче да се отбележи, че рязкото понижаване на броя на заразените с коронавирус през последните 24 часа се дължи на поредна промяна на начина за определяне на заразените в района на Хубей.

Китайските здравни власти обявиха, че от 19-и февруари променят класификацията за Хубей, която беше въведена точно преди седмица и която включваше категория на т.нар. "клинично диагностицирани".

Това, което преди седмица беше определено като "клинично диагностицирани" заразени с коронавирус, потвърдени посредством компютърен томограф (чрез СТ сканиране), вече ще попада в категорията на "подозрителни" случаи. Тези случаи вече няма да се считат за "потвърдени", каквито бяха според предишния диагностичен протокол, който беше въведе на 13-и февруари, когато броят на заразените с коронавирус скочи с над 15 000 само в рамките на ден.

Всичко това предполага, че трябва да се гледа с известно подозрение на оповестените последни данни на Националната здравна комисия на Китай, според които броят на новите заразени със смъртоносния вирус в провинция Хубей е спадна в сряда (19-и февруари) до 349 и за цялата страна до 394 от 1 749 новия случая само ден по-рано.

Броят на починалите от коронавирус в Китай достигна 2 118, или със 114 повече, отколкото към 18-и февруари.

В същото време десетки украинци протестираха срещу пристигането на евакуирани от китайския град Ухан.

Самолет с близо 80 души - украинци и граждани на трети страни, се очаква да кацне в Украйна тази сутрин.

Директорът на европейския център за превенция и контрол на заразните болести Андреа Амон успокои, че ситуацията в Европа е под контрол:

„В момента имаме 45 случая. Всички тези случаи в ЕС са или в резултат от заразяване в Китай, или от контакт с болен, дошъл от там. Така че в момента можем да приемем, че ситуацията в Европа е под контрол“.

Междувременно списание "Сайънс" съобщи за постигнат сериозен напредък в разработването на ваксина срещу коронавируса. Американски учени са успели да изградят стабилна проба от т.нар. S-протеин, с който вирусът се прикрепя към рецепторите на клетките. Надеждата е той да бъде използван като антиген.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!