Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

23-ма у нас изследвани за коронавирус, пробите им са отрицателни, извежда в заглавие МОНИТОР. Пробите на 23-ма души, завърнали се от Азия са изследвани за коронавирус в Националната референтна лаборатория по грип и остри вирусни инфекции от началото на годината досега. Всички те са отрицателни, съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Той посочи, че българските власти са взели всички необходими мерки за неразпространение на коронавируса у нас. Веднага след обявяването на епидемията от властите в Китай, е сформирана междуведомствена оперативна работна група с представители на всички компетентни институции и организации. Предоставени са указания на всички регионални здравни инспекции за епидемичната ситуация, в които се съдържат и инструкции за провеждане на адекватно лабораторно изследване на заболели от остро респираторно заболяване, завърнали се от Китай. За превенция на заразяването с Covid – 19 са предприети действия и ред за настаняване и лечение на евентуално инфектирани в лечебни заведения.

Коронавирусът спря износа на българско вино за Китай, информира ТРУД, като цитира изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното, предаде БНТ. Според Красимир Коев мерките заради епидемията ще попречат на страна ни да увеличи два пъти износа за китайския пазар, каквито са били плановете преди разпространението на заразата. През 2019 г. родните винопроизводители са изнесли за Китай над 5,5 млн. л. В момента и договорите са на лице, но износът го няма, защото не се изнася абсолютно нищо.

АПИ: В участъците около София не е пуснат нито един електронен фиш, четем в 24 ЧАСА. Изданието отразява интервю на председателя на управителния съвет на АПИ Георги Терзийски пред Би Ти Ви. Още в началото на 2019 г. отправихме искане към общините да уточнят границите си и за преобразуване на пътищата в общински, получихме няколко. В София положението е по-сложно, каза Терзийски. Вчера Столична община официално депозира искане за тези пътища. Трябваше да бъде направен и анализ какви приходи трябват, като се отказваме от тези пътища, обясни той закъснението от една година. Нито един водач от тези участъци няма да бъде глобяван, обеща Терзийски и увери, че в участъците от около 150 км около София не е пуснат нито един електронен фиш. Според него, пътната агенция ще продължи да поддържа тези пътища, а общините ще плащат за това след споразумение.

Камионите ще плащат тол такси за 3115 км пътища в страната, пише СЕГА. Общата дължина на пътищата, за които тежкотоварните превозни средства над 3,5 тона ще плащат тол такси при стартирането на системата от 1 март 2020 г., е 3115 км. Това са 803 км автомагистрали и 2312 км пътища първи клас. Тол таксите за масовите тежкотоварни превозни средства - с тегло между 3,5 т и 12 т, ще са от 3 до 7 ст. на километър, в зависимост от емисионния клас на превозното средство и класа на пътя. С решение на Министерския съвет беше одобрен списъкът на пътищата, за които товарните автомобили ще плащат за изминато разстояние.

Софиянци се жалят от незаконно строителство, четем в МОНИТОР. Софиянци са се оплаквали най-много от незаконно строителство и административно обслужване на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник. Жалбите за строителство се нареждат на второ място, а на първо се оказват сигналите извън правомощията на омбудсмана – 31 броя. От незаконно строителство са се оплакали 23-ма души. Следват жалбите и сигналите във връзка с административното обслужване, етажна собственост и благоустройство. За нередности в транспорта и паркирането едва 10 души са подали сигнали.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени