Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП в спор за прояви на годишнината от гибелта на Васил Левски

| обновено на 20.02.20 в 18:03
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и опозицията в парламента влязоха в остър спор по повод част от вчерашните прояви за 147-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Паметта на Левски беше поругана под патронажа на президента, заяви от името на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков. Той добави, че вчерашните освирквания пред паметника на Апостола са неприемливи и недопустими.

По думите на Биков държавният глава отново се е показал като разединител на нацията и го призова да се извини:

"Тази безпрецедентна и срамна провокация срещу българското национално единство премина под патронажа на президента на БСП Румен Радев. Образ на тази провокация се превърнаха сподвижниците на Радев в лицето на злополучни бивши политици от БСП като Александър Томов и Красимир Премянов и аферисти приватизатори като Васил Василев. За фон на този образ служиха организираните агиткаджии, които обитават периферията на криминалния контингент. Държим да подчертаем, че отговорността за тази срамна и партийно организирана акция се носи лично от Румен Радев. На третата година от своето президентство Румен Радев не е в състояние да предложи нищо освен пошлост, дребнавост и политическа неграмотност. Настояваме президентът да се извини за безпрецедентния гаф, в който въвлече президентската институция и по този начин подрони авторитета ѝ и я принизи до нивото на маргинална партийна агитка".

В Брюксел, преди извънредното заседание на Европейския съвет по многогодишната рамка, премиерът Бойко Борисов коментира снощния поход в памет на Васил Левски, на който присъства и президентът Румен Радев.

Подобно поведение от страна на държавния глава не помага на никого, смята премиерът:

"Това на кое ще помогне? На стабилността, на единението. Обединителят на нацията трябва да преценява с кои хора се сдружава и прави походи. Не му давам оценка. Негова работа си е. Аз, когато сгреша, се извинявам по много пъти даже".

Тома Биков

БСП защитиха президента и заявиха, че шествията и освиркванията са били насочени към политиката на управляващите от ГЕРБ.

В коментар пред журналисти в Русе лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви:

"Президентът изрази много ясно личната си позиция в речта си, като призова всички да замълчим и никой да на дюдюка и да не опетнява момента и мястото, на което се бяхме събрали, за да отдадем почит на Апостола. Това, че въпреки призива му имаше такива прояви, би трябвало да накара управляващите да се замислят защо се стигна дотук".

Драгомир Стойнев:

"Считам, че шествието е право на българския президент и никой не може да му забрани той да участва или да ръководи в дадено шествие. Но при вас като че ли основният проблем е защо той не хвали правителството. Второ, освиркванията, доколкото си спомням, именно президентът призова да не се освиркват български политици на този ден, само че, уважаеми дами и господа, тук е въпросът, на който вие трябва да си отговорите - защо българските граждани ви освиркват? Вината я търсете във вас".

Стойнев заяви, че не приема обидите за участниците в шествието.

Корнелия Нинова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна