Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция вяло протестира срещу 64-годишната възраст за пенсиониране

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крайнолевите френски синдикати днес отново мобилизираха французите да протестират срещу пенсионната реформа на президента на Франция Еманюел Макрон, предаде "Ройтерс". Броят на демонстрантите обаче е по-малък, а битката срещу проекта се прехвърли в парламента.

Депутатите започнаха да обсъждат тази седмица най-голямата реформа на пенсионната система след Втората световна война в Националното събрание. Внесени бяха внесени 41 00 предложения за изменения на проектозакона, а повечето от половината от тях са от крайнолявата "Непокорна Франция".

Правителството настоява, че реформата трябва да доведе до балансиран пенсионен бюджет до 2027 година и предложи да вдигне възрастта за пенсиониране при пълна пенсия до 64 години. Това искане беше отхвърлено дори от по-умерените синдикати.

Министър, пожелал анонимност, заяви, че протестите съвсем не са мащабни и стачката губи инерция, а подкрепата за реформата далеч не е толкова ниска.

Депутатите прекараха днес три часа в обсъждане на две от 41 000 предложени поправки.

Попитан има ли перспективата правителството да приеме реформата без консенсус, депутатът от управляващата партия на Макрон "Република, напред!" Ролан Лескюр отговори, че за съжаление е много вероятно това да се случи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени