Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВФ: Коронавирусът излага на риск възстановяването на глобалната икономика

Кристалина Георгиева в Саудитска Арабия, където през уикенда бе срещата на финансовите министри и шефове на централни банки на Г-20.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Епидемия заради коронавируса може да изложи на риск възстановяването на глобалната икономика, заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, предаде АФП.

Пред финансовите министри и гуверньорите на Г-20 в Рияд тя посочила, че и без тази заплаха възстановяването вървяло крехко с предвиждан ръст на икономиката от 3,3% тази година от 2,9 на сто през 2019-а.

„Предвижданото възстановяване… е крехко, а вирусът Ковид-19, който е глобална здравна заплаха, обърка икономическата дейност в Китай и може да изложи възстановяването на риск“, каза Кристалина Георгиева.

Тя добави, че е посочила пред представителите на Г-20, че дори в случай на бързо овладяване на ситуацията с коронавируса, ще има последици за растежа на Китай и останалия свят.

Георгиева каза, че заразата може да свали 0,1% от глобалния икономически растеж и да свие растежа на Китай до 5,6% тази година. И настоя страните в Г-20 да си сътрудничат за да бъде спряно разпространението на вируса.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!