Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книгата „Сънища“ на Виктор Меламед - част от инициатива за пишещите дипломати

Илюстрация към книгата „Сънища“ на Виктор Меламед
Снимка: личен архив

Книгата „Сънища“ на Виктор Меламед с илюстрации на художника Греди Асса е интересен литературен полет в света на културната дипломация. Представянето на книгата е сред първото от серията събития с фокус върху „пишещите дипломати“. Това се случва благодарение на Държавният културен институт и Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

"Желанието на всеки автор е да пресъздаде и нещо повече. Ако ние направим една точна картина на това, което казваме, това ще бъде репортаж, ще бъде журналистически материал. Когато говорим за литература, в литературата винаги има нещо, което ти се иска да е по-различно. Ти си го виждал по някакъв начин, усетил си го по особен със сърцето си начин и това искаш да предадеш", сподели Виктор Меламед пред БНР.

Виктор Меламед

Черно-белите илюстрации са кодови названия за всичко, което се случва. После можеш да ги оцветиш, но трябва да имаш репери, каза художникът Греди Асса.

Какво откриха един за друг Виктор Меламед и Греди Асса от съвместната им работа?

"Винаги съм чувствал Греди (Греди Асса - бел. ред.) достатъчно близък. Изненадвал ме е много през годините, но тези илюстрации всъщност потвърдиха това, което винаги съм знаел - че е с невероятна визия, нестандартна визия към всичко, което се случва около нас. Тези илюстрации са онова недоизказано нещо, което би трябвало да продължи разказа по някакъв начин", каза Виктор Меламед.

Греди Асса

"В тези разкази ти съзнаваш колко любопитно и как по различен ракурс той може да напише нещо, което ние даже няма да го забележим. Но за мен беше по-важно, че за тези повърхностни интриги, вълнения, пътеписи се крие една изключителна доза интелектуалност, която се забелязва, че тя е продукт на натрупвания", каза Греди Асса. 

Този разказ е метафора за това, че човек не трябва да се отказва, допълни художникът.

"Всъщност не е важен успехът, важен е пътят, усилието, защото усилието всъщност е най-прекрасният  успех. Това е като красотата - тя няма цел, усилието по същия начин - то няма цел. То има пътуване и точно в това пътуване ти срещаш различни мечти, надежди, ситуации, копнежи, блянове и затова се получава изкуството", изтъкна Греди Асса. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!