Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Адриана Мари: Марс е по-близо от всякога

Снимка: Личен архив

"Технологията, която ни е нужда, за да оцелеем на Марс, е начинът на мислене, който ни трябва, за да се справим с предизвикателствата на Земята. Трябва да се научим да менажираме по-добре ресурсите си. Когато живееш на планета като Марс ще е неизбежно да се научиш как да живееш ресурсно ефективно, заради въздуха, водата, храната, енергията… Ще имаме възможност да преосмислим начина, по който живеем тук и начина, по който използваме ресурсите си и структурираме обществото си. Точно това е начинът на мислене, от който отчаяно се нуждаят Земята, но и човечеството, независимо на коя планета живеем."

Това са думи на д-р Адриана Мари. Тя е теоретичен физик, технолог и амбициозен извънземен изследовател. Смята, че живеем в уникален момент от историята на планетата Земя. През декември 2020 г. тя и нейният екип от #ProudlyHuman - организация, която работи в посока устойчиво бъдеще на Земята и извън нея, ще стартират експеримент за симулация на извънземни селища в Антарктида. Целта им е да докажат, че мисия Марс е възможна. За да популяризира този начин на мислене Адриана пътува ежегодно из всички 7 континента на Земята.На Innovation Explorer с нея се срещна и разговаря Александра Илиева.
"Вярвам, че хората сме изследователи по природа и трябва да прогресираме в познанието и разбирането си за реалността, в която живеем. А тази реалност е много по-голяма от нашия дом - прекрасната планета Земя. Тя продължава към Слънчевата система, а може би и към други галактики. В момента Марс е единствената видима дестинация, до която можем да стигнем с технологиите, които имаме, но е съществена крачка за по-нататъшното ни развитие.

През 2020 г. ще изпратим 3 космически роувъра на Марс. Мисиите са инициирани от Китай, NASA и Европейската космическа агенция в колаборация с Русия. Дочух, че и Обединените Арабски емирства обмислят своя мисия. Никога досега не се е случвало нещо подобно", каза пред Радио София д-р Адриана Мари.

Тя разказа по-подробно за един от последните проекти, с които е ангажирана.

„Ще изолираме едно кътче на пристанището в Кейп Таун - Африка след няколко месеца. Умен хабитат със система за обезсоляване на вода, соларни батерии, вятърни мелници, пречистваща станция за отпадъчни води и селско стопанство. Ще бъде отворено за посетители, любопитни да научат каква е алтернативата на живота, който водим. Ще създадем и студентска програма, желаещите ще могат да прекарат цял месец вътре, благодарение на възобновяемите ресурси. През лятото хабитатът ще бъде преместен на Южния полюс, след това в Сахара и някъде в океана. Целта ни е да съберем данни от всички тези екстремни условия от -80 градуса по Целзий в Антарктика до +70 градуса в Сахара. Надяваме се да допринесем за отговора на въпроса - как да живеем на Марс. Наричаме го създаване на гордо човешко бъдеще, независимо от планетата, на която сме.“

Чуйте цялото интервю.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна