Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пробуждане с хоро“ за Трети март

| обновено на 03.03.20 в 08:04
Инициативата "Пробуждане с хоро"
Снимка: Сдружение

Инициативата „Пробуждане с хоро“ ще се проведе за пета година на Националния празник - 3 март. Всеки може да се присъедини към каузата за повдигане на национални дух, като се включи в хората, които ще бъдат изпълнени в 12 часа в парк „Заимов“ в София.

Организатори на инициативата са Сдружение „Азбукари“ и Единение „Българи за България“. Намеренията са да подтикнат българите да пазят традициите и обичаите.

"Все повече общински администрации от страната се присъединяват към тази инициатива. Също и училища, читалища, танцови групи", обясни пред БНР Цветомир Николов - заместник-председател на единение "Българи за България". По думите му една от основните привилегии на българина е, че може да играе хоро, където пожелае.

„Трети март е празник, който невинаги обединява хората, нашето общество е доста полярно, разединено и поради тази причина ние се опитахме да намерим общ баланс и обща точка, която да събере хората в една обща кауза, в една обща идея, която да ги накара да се усмихват и да преживяват положителни емоции“, каза пред БНР председателят на „Азбукари“ Цвета Кирилова.

В „Пробуждане с хоро“ на 3 март в столичния парк "Заимов" ще участва и Радослав Тодоров от ансамбъл „Български ритми“.

„При положение, че събитието е безплатно за всички гости - не само на столицата, а и навсякъде, където се организира, това за мен е най-добрият начин празникът да бъде отбелязан“, каза Радослав Тодоров в предаването „Хоризонт до обед“. 

Сдружение „Азбукари“ събира средства за издигане на паметник на дядо Добри, който почина през 2018-та на 103 години. Дядо Добри е известен като дарител за реставриране на християнски храмове в цяла България. До момента са събрани 21 хиляди лева за каузата за построяване на паметник.

„Хората вярват в каузата. Все още има такива, които се надяват дядо Добри да се превърне в обединител, в символ на единството. Преговаряме с Българската православна църква, както и със Столичната община къде ще бъде най-добре да бъде поставен паметникът. Има определени изисквания, които трябва да изпълним - те са административни. Засега имаме позитивни сигнали, че паметникът може да бъде поставен в близост до храм „Св. Седмочисленици“, тъй като нашето желание е паметникът да бъде поставен до храм-паметника „Александър Невски“, допълни Цвета Кирилова.

Репортаж на Радостина Билярска можете да чуете от звуковия файл.

Интервю на Ирина Недева с Цветомир Николов в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна