Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катрин Джонсън, математичката от "Скрити числа", почина на 101 години

БНР Новини
Катрин Джонсън
Снимка: Wikipedia

Поискали от Катрин Джонсън луната и тя им я дала – пише в съобщението за смъртта на математичката на 101-годишна възраст в. "Ню Йорк Таймс".

Въоръжена с малко повече от молив, линийка и един от най-брилянтните математически мозъци, Джонсън изчислява прецизните траектории, по които "Аполо" 11  каца на Луната през 1969 г. и след историческата "малка стъпка за човек, голям скок за човечеството" на Нийл Армстронг да върне кораба на Земята. Една-единствена дребна грешка е можела да има фатални последици за кораба и екипа.

Безпогрешните изчисления на Джонсън преди това подпомагали успешния полет на Алан Б. Шепърд Дж., който става първият американец в Космоса с кораба "Мъркюри" през 1961 г.

През следващата година тя прави възможно излизането на Джон Глен в обрита около Земята на "Френдшип" 7.

Въпреки 33-те ѝ години в отдела за изследвания на полетите в НАСА, от който тръгва американската космическа програма, почти никой не узнава името ѝ.

През 2015 г. Джонсън получава президентски медал за свобода. През следващата година президентът Барак Обама я дава като пример за откривателски дух в речта си а състоянието на Съюза.

НАСА отбеляза факта на смъртта ѝ в Туитър, изказвайки почит "Към наследството ѝ от върхови постижения, помели расовите и социални бариери."

Източник: New York Times, BBC

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени