Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалните пещери на Матера привличат в градчето туристи и кинорежисьори

В Полиняно а Маре е паметникът на Доменико Модуньо

Снимка: drumivdumi.com

Дестинацията ни този път е Южна Италия. Матера и Полиняно а Маре.

През последната година Матера нашумя с това, че беше Европейска столица на културата по едно и също време с българския Пловдив.

Това е място, различно от много други, разказа пред Радио София Ели Иванова – пътешественик и блогър, автор на книга за България - "52 екопътеки за всеки".

„Всички сгради, къщи, храмове, заведения са изградени в пещери. Дострояваното е вградено. Уличките са каменни. И понеже те са разположени на хълм, получава се красива амфитеатралност. Освен това селището е в един голям каньон.“

Градчето се намира в италианската област Базиликата, на 65 километра югозападно от Бари и на 424 югоизточно от столицата Рим. В църквите могат да се видят фрески от византийски тип (XII-XIII век), допълни Ели Иванова. Известно време през ХХ век са наричали Матера Срамът на Италия, заради бедността и лошите условия на живот на местните. Малко по малко настъпват промени и днес градчето е туристическа атракция и предпочитано място за снимане на филми.

За 4-5 часа градчето може напълно да се обходи. Обикновено туристическите маршрути започват от площад Виторио Венето, който свързва стария с новия град. Там се намира и подземен музей. Препоръчително е да се стигне до върха на хълма, където е катедралата на Матера и се отваря чудесна гледка…


На картата Полиняно а Маре е на тока на „ботуша“. Както подсказва и името, градчето дава възможност за прекрасни морски гледки. Една от забележителностите е малкият плаж Монашеско острие (виж снимката). В същия град – в пещерните скали се намира един от световно известните ресторанти. Туристите обичат да снимат и паметника на Доменико Модуньо, италиански певец, композитор, актьор и общественик, носител на 2 награди „Грами“ и победител във фестивала Санремо през 1958 година, изпял хита Volare.

Чуйте и звуковия файл за повече по темата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!