Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без винетки за 115 км пътища около София и 40 км около Варна

| обновено на 27.02.20 в 13:38
Снимка: БГНЕС

За 115 километра държавни пътища около София и за 40 километра около Варна няма да се изисква винетка. Правителството реши да извади въпросните пътища от приетия преди година списък. Така ще бъде направено и за други общини, след като те бъдат готови със своите искания, заяви премиерът Бойко Борисов.

„След днешното решение се водят преговори и по същия начин ще ги извадим и тях от обхвата“, заяви министър-председателят.

От трибуната на парламента Борисов каза, че се водят преговори с 12 общини.

Що се касае за безопасността на пътищата, не си спомням нито една реформа за 100 години на БСП управление. Едно е да строиш двулентови пътища, друго е 12-лентови. АМ „Европа” и „Хемус” се строят усилено, другите се ремонтират. „Струма” се строи усилено, добави премиерът.

Що се касае за отговорните лица това да се забави, затова ще им потърсим и им търсим ежедневна отговорност и те ще отговарят на вашите въпроси. Като съм казал за тол системата и винетката, съм имал предвид, че днес ще отменим това решение. С кое съм нарушил закона или правовата държава, попита Борисов. Моето правомощие и на МС е да го гласуваме, добави още той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова заяви, че въвеждането на тол системата няма  да бъде отлагано. Системата за пътни такси в нейната търговска част ще бъде задействана на първи март:

"Към този момент е определен обхватът на 3115 км от общо 20 000 км републиканска мрежа. Останалите 17 000 ще бъдат безплатни за тежкотоварния трафик. По тях няма да се плаща и винетка по настояване на превозвачите".

В кулоарите на парламента министър Аврамова посочи, че ако през първите три месеца след въвеждането на тол системата не бъдат постигнати очакваните приходи от 450 милиона лева, от юни ще има промяна в тарифите:

"Превозваческият бранш ни убеждаваше, че ние ще съберем същите приходи, каквито сме заложили в бюджета - 450 милиона от тол такси с този обхват и тази тарифа. Предстои да разберем, три месеца е срокът, в който ще направим анализ на приходите, така че на 1 юни ако има риск да не съберем тези приходи в бюджета, ще коригираме както обхвата, така и таксите".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова критикува управляващите, че са се провалили и с тол системата. Тя каза, че въвеждането на системата е предоставено на частни фирми, които ще получат 32 милиона лева.

Народното събрание изслуша премиера Бойко Борисов, регионалният министър Петя Аврамова и представители на Агенция „Пътна инфраструктура“ за предстоящото от 1 март въвеждане на тол системата и за пътищата, за които ще се изискват винетки.

Тол системата тръгва от 1 март, но до 27-и ще има гратисен период, през който камионите ще могат да се движат без електронни устройства за таксуване. Изминатото разстояние ще се отчита чрез маршрутни карти. Това стана ясно снощи след среща на превозвачите с премиера Бойко Борисов.

За изслушване на премиера настояха от БСП. Според депутата Георги Свиленски има объркване сред хората по какви правила и какви суми ще трябва да се плащат:

„Става ясно, че даже и устройствата, които трябва да ползват превозвачите ги няма. Затруднението и хаосът, който предстои на 1 март, свързан с въвеждането на тол системата, е пълен“.

От ГЕРБ предложиха в изслушването да участват регионалният министър Петя Аврамова, председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски и Олег Асенов - член на Управителния съвет на Агенцията.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!