Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 50 години броят на затлъстелите американци се е увеличил 10 пъти

Снимка: Архив

Всеки десети американец е силно затлъстял, а над 40 процента от жителите на САЩ са с повече от наднормено тегло, съобщи "Асошиейтед прес".

Данните са от изследване, проведено от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ през 2017-2018 г. сред 5000 американци.


Нивото на затлъстяване е 42 на сто, което е с два процента повече в сравнение с проучване, проведено през 2015-2016 г. Силно затлъстелите са над девет на сто, а при предишното изследване са били осем на сто.

Преди половин век един на сто американци е бил със силно затлъстяване, а сега броят им се е увеличил десет пъти.

Резултатите показват, че повече американци ще се разболяват от диабет, сърдечни болести и рак, каза д-р Уилям Диц, експерт по затлъстяването в университета "Джордж Вашингтон". Според него на лекарите ще им става все по-трудно да лекуват толкова много пациенти с прекомерно наднормено тегло, защото сериозната затлъстялост изисква много интензивна терапия.

Смята се, че затлъстялостта е сред водещите проблеми в общественото здраве в САЩ. Тя се измерва чрез индекса на телесна маса, който е съотношението теглото и ръста на човека. Индекс от 25 и повече е знак за наднормено тегло, индекс от 30 и повече - за затлъстяване и стойност от 40 нагоре - за сериозно затлъстяване.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени