Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апелативният специализиран съд върна в ареста жената на Васил Божков

Динева, която беше на свобода срещу 1,5 милиона лева, беше задържана направо в съдебната зала

| обновено на 27.02.20 в 19:10
Елена Динева
Снимка: БГНЕС

Жената на Васил Божков - Елена Динева, остава в ареста за постоянно. Апелативният специализиран съд отмени рекордната й гаранция от един милион и петстотин хиляди лева, заради високата й обществена опасност. Решението е окончателно.

Разпит от днес на основния прокурорски свидетел Цветомир Найденов, съдружник преди време на Васил Божков, убеди съда да върне Динева в ареста. Тази сутрин, когато пристигна в Специализирания съд обаче, тя заяви, че очаква всичко: "При обвинения като моите, толкова общи, нали знаете какво очаквам от съда".

Преди решението на тримата апелативни спецсъдии, прокурорът по делото Тихомир Стоев определи Динева като опасна - не просто, защото е жената до Божков, а заради всичко, което знае за бизнеса и за обвиненията му:

"Тя е запозната с абсолютно всички дейности, включително и тези, които са предмет на друго разследване срещу господин Божков. Тя е запозната. Според свидетелските показания, тя е знаела за изнасилванията и за убийствата".

Пред съда Динева обаче каза обратното - че не е част от хазартния бизнес на Васил Божков, че от години не се е виждала със свидетеля Найденов и нарече  "гнусни и мръсни квалификации" казаното от прокурор Стоев, че е била наясно с убийствата и изнасилванията, за които е обвинен съпругът ѝ. Но съдът се довери на прокуратурата.

Стоев обеща разрастване на разследването до всеки, който е имал досег до престъпната дейност на групата на Божков:

"Главният прокурор каза, че няма недосегаеми в тази държава. Всички ще си получат това, което заслужават".

В Ихтиман пък самият Гешев даде да се разбере, че прокуратурата полага всички усилия да върне Васил Божков от Обединените арабски емирства:

"Днес приключи посещението на двама представители от Върховна касационна прокуратура, които изпратих в Обединените арабски емирства, които говориха с представители на местната прокуратура на високо ниво. Направихме всичко, което зависи от нас".

Малко по-късно от държавното обвинение съобщиха, че в Абу Даби  двама върховни прокурори са обсъждали възможността за подписване на меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете страни и „наказателно правни въпроси от взаимен интерес“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!