Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хуавей" ще изгради фабрика във Франция - първата извън Китай

Снимка: БТА

Председателят на "Хуавей" (Huawei Technologies Co. Ltd.) Лян Хуа заяви в четвъртък, че компанията ще построи завод във Франция, като това ще бъде първото предприятие на технологичния гигант извън Китай.

Изказвайки се на пресконференция в Париж, той обясни, че в новата фабрика ще бъдат произвеждани 4G и 5G мобилни мрежови съоръжения. Откриващата инвестиционна фаза, която ще включва придобиване на земя, строителство на фабрика и закупуване на оборудване, ще възлиза на над 200 милиона евро. Проектът ще създаде 500 директни работни места и ще произвежда продукция в размер на 1 милиард евро на година, отбеляза Лян Хуа.

Компанията има за цел да представя продукцията от новия си завод на френския и на европейския пазар. Все още не е ясно къде ще се намира фабриката на "Хуавей", нито кога ще започне производството.

Решението идва в момента, когато САЩ продължават да оказват натиск върху европейските съюзници да изключат "Хуавей" от техните 5G мрежи, но Франция и Великобритания засега отказват.

Френските власти заявиха по-рано този месец, че няма да дискриминират компанията, но въпреки това ще дадат приоритет на европейските оператори, като "Нокия" или "Ериксон".

САЩ твърдят, че "Хуавей" е твърде близо до китайското правителство и че оборудването на компанията може да се използва като инструмент за шпиониране - твърдение, което компанията отрече многократно.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени