Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лия Петрова с нов рецитален албум, записан във Франция

Появата на този нов компактдиск на европейския музикален пазар е повод за гордост - отново български музикант със звукозаписен проект на най-високо ниво. 

Цигуларката Лия Петрова - една от най-забележителните изпълнителки от младото поколение, която премина през елитни школи в Белгия и Германия, издаде втория си албум. След записите с оркестър на концерти от Прокофиев и Нилсен (във връзка с първата награда на конкурса „Карл Нилсен“ в Дания през 2016 г.), сега следва камерна музика в партньорство с руския пианист Борис Кузнецов. Авторите са Бетовен, Бритън и Барбър.

Компактдискът намира чудесен отклик във френските медии, със сигурност ще четем добри рецензии и в специализираните издания в други страни, които вече следят българката заради безапелационното й представяне по световните сцени. В очакване сме и в България албумът да достигне до меломаните официално, но засега това е неговата радиопремиера. 

Лия Петрова разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за записите, осъществени във Франция с руския пианист Борис Кузнецов, който след солидната закалка в Московската академия "Гнесини" е продължил образованието си в Университета за музика, театър и медии в Хановер, след което е спечелил множество награди и важни стипендии. Предпочитан камерен изпълнител, той е чудесен партньор на нашата Лия Петрова в този специален подбор на произведения, защото двамата са и дългогодишни приятели.  

"Моят избор беше свързан с личните ми преживявания през 2019 година. Реших да си избера произведения, които са били композирани във възлов период от живота на композиторите: Седмата и Осмата соната от Лудвиг ван Бетовен; Бенджамин Бритън - Сюита, опус 6; и Самюел Барбър - едночастна Соната, която никога не е била записвана. Това е истинско откритие, защото явно Барбър не е бил много влюбен в това произведение, поне в периода, когато го е написал. През 2006 г. е преоткрита тази Соната, която дори не съществува в каталозите на композитора дотогава. И наистина за мен е откритие - уникална музика!" - споделя цигуларката, направила световната звукозаписна премиера на творбата.

Цялото интервю с Лия Петрова чуйте в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна