Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов обсъди с черногорския си колега енергийни проекти

| обновено на 28.02.20 в 11:51
Снимка: пресслужба на МС

„Високо ценим активизирането на отношенията между България и Черна гора. Двустранното сътрудничество спомага и при справяне с общите предизвикателства“, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешната си среща в София с премиера на Черна гора Душко Маркович, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският премиер изтъкна, че страната ни разглежда като изключително перспективни предложенията за използване при взаимен интерес на подводния електропровод, свързващ Черна гора и Италия, както и за евентуално участие на страните от региона в АЕЦ „Белене“. „Реализирането на тези двата проекта може да доведе до задълбочаване на енергийното сътрудничество между нашите страни“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов.

Вече е формирана двустранна работна група по енергийните въпроси, която ще се заеме с проектите.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че българските предприемачи проявяват интерес към инвестиции в региона на Балканите. В този контекст се приветстват действията за очертаване на потенциални области за привличане на инвестиции от България.

Акцент в срещата между министър-председателя Бойко Борисов и премиера Душко Маркович бе европейската интеграция на Черна гора. „Вашите усилия и напредък по пътя към интеграция в ЕС са пример за региона”, посочи премиерът Борисов пред Маркович.

Борисов добави, че България бе сред държавите, които оказаха най-силна подкрепа на Черна гора за присъединяването ѝ към НАТО.

В рамките на срещата между премиерите Борисов и Маркович бе поставено на внимание насърчаването на туризма между двете страни.

В рамките на визитата си Душко Маркович ще разговаря и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, и с президента Румен Радев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!