Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асена Стоименова: Сигнали за недостиг на лекарства се подават на няколко места

Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС

Българският фармацевтичен съюз е публикувал на сайта си инструкции към фармацевтите как да действат в сегашната ситуация с коронавируса. Това съобщи пред "Хоризонт" Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз и бивш изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Този документ е изготвен от Международната организация на фармацевтите и преведен в достъпен за фармацевтите и пациентите език с конкретните указания. Той е около 30 страници под формата на въпроси и отговори.“

„Ние като най-достъпните здравни специалисти, също трябва да разполагаме с информация, за да не се получава тази паника“, отбеляза Стоименова.

Има ли механизъм на реакция на здравните власти, за да не се стигне до криза с лекарственото снабдяване?

Причина за недостига на лекарства е не само презапасяването, което се случва в случаи като с коронавируса и паниката около него.

„В повечето случаи са производствени проблеми – могат да се спират от производство конкретни продукти, да се заменят с нови лекарства, да изтичат патенти, проблеми с активните субстанции, които много често се закупуват от трети страни“, посочи Асена Стоименова.

В 15 до 20 на сто от случаите се предписват лекарства, които вече не са на пазара, тъй като до лекарите не достига информация, че този лекарствен продукт го няма, поясни Асена Стоименова.

Има две инициативи за подаването на сигнали за недостиг или липса на лекарства. Едната е на Сдружение за развитие на българското здравеопазване и специализиран сайтДругият сайт е на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна