Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образование в несигурния свят на промените

БНР Новини
Българско училище в Белфаст „Иван Вазов“
Снимка: BG School in Northern Ireland

„Обединени добри практики – сигурно бъдеще в образованието в несигурния свят на промените“ – под този надслов в Белфаст, Северна Ирландия се провежда Третата образователна конференция от 27 февруари до 1 март.

Основен организатор на проявата е Асоциация „Българска култура и образование“, Северна Ирландия. Асоциацията е създадена през 2015 г. от българи, живеещи и работещи в района, с основна цел да се открие българско училище. Това става още същата година – в Белфаст отваря врати Първото българско училище „Иван Вазов“. 

От 15 ученици в началото днес възпитаниците му са вече 150, а учителите и непедагогическият персонал – 23 души. Първоначалният ентусиазъм на екипа от съмишленици с годините добива все по-професионални измерения. 

Съорганизатори на образователната конференция са МОН, Асоциация „Инженери за Ирландия, Северен регион“, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Асоциацията на българските училища в чужбина и Университетът „Ълстър“, Белфаст. Лекции и споделяне на добри практики в помощ на учителите от българските неделни училища в различни страни, но и на преподаватели в училищата на други общности, културна програма и създаване на полезни контакти – това накратко са основните цели на конференцията.

В последните минути преди посрещането на гостите – разговар с Валентина Стефанова, директорка на Първото българско училище „Иван Вазов“ в графство Арма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна