Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бигорексията - когато мечтаното тяло стане самоцел

Снимка: Pixabay

През последните години в обществото се налага тенденцията да изглеждаме все по-добре, а стереотипите, които ни заобикалят влияят на младото поколение. Това е една от основните причини за болестни състояния като анорексия и булимия, но има и едно по-малко познато, но също често срещано явление и това е бигорексията.
 

Бигорексията, или мускулната дисморфия, е форма на обсесивно-компулсивно разстройство, което може да засегне всички, но по-често се среща сред мъжете. Това е състояние, в което даден мъж смята тялото си за недостатъчно релефно или мускулесто. Вярва, че то е малко и слабо, въпреки че в действителност е с нормално телосложение или дори може да е необичайно мускулесто.

"Началото често е сходно - обикновена програма от тренировки и нормален хранителен режим. Не след дълго настъпва период на вманиачаване - колкото и тежки и болезнени да са тренировките, човек започва да мисли, че никога не успява да постигне желания резултат и изпитва срам от настоящата си визия. Стремежът към перфектно тяло се превръща в натрапчива мисъл, а последствията могат да бъдат сериозни", обяснява психологът Мария Вапцарова

Хората с мускулна дисморфия споделят, че начинът им на живот, свързан с безкрайни тренировки засяга негативно социалната страна на ежедневието им. Това включва загуба на работното място, прекратяване на връзки и пропускане и семейни събирания. Наблюдава се безпричинна агресивност, рязка промяна в настроението, както и склонност към депресия и чувство за вина при пропусната тренировка.

Обикновено страдащите от бигорексия си създават модел на поведение, който може да доведе до трайни последствия, защото трудно осъзнават, че имат проблем и рядко сами търсят помощ, но все пак излизането от омагьосания кръг, е възможно, а подкрепата на близките в този момент е от изключително значение.

Чуйте повече в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна