Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен експерт в областта на ситопечата пристига в София за премиерата на книга

На 28 февруари от 18.30 часа в Литературен клуб „Перото“, в НДК, ще бъде премиерата на наръчника „Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“.
Специално за събитието у нас пристига експертът по ситопечат Мишел Каза, емблематична фигура в областта на ситопечата, работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро, Марк Шагал. Френският президент Жак Ширак е поверил отпечатването на всички официални поздравителни картички на президентството на него и той го прави повече от 25 години.

Мишел Каза е печатарят, оказал най-голямо влияние в развитието на ситопечата. Той е един от основателите на FESPA и един от президентите ѝ, допринесъл е най-много за обединението на ситопечатарите в световен мащаб. По време на представянето на книгата Мишел Каза ще разкаже за живата връзка между ситопечата и изкуството - как с помощта на тази техника се създават най-красивите репродукции и попарт творби. Експертът ще отговаря и на въпроси на публиката в специална беседа.

Приносът му в световен мащаб е участието му в създаването на UV печата и мастилата за него. Той е един от създателите на стохастичния растер и е бил председател на Френската и Американската асоциация на ситопечатарите.

Каза е най-добрият репродуктор на художествени произведения - работил с имена като Салвадор Дали, Анди Уорхол, Жоан Миро, Марк Шагал. Печатал е за най-луксозни брандове като Chanel, Rochas, Dior, Lancôme, Louis Vuitton, Chopard. Автор на над 7 книги, лектор в над 50 държави по целия свят, носител на над 350 награди за печат.

„Ситопечат. Основни стъпки в печатната технология“ е наръчник с полезни инструкции както за обучаващи се в техниката специалисти, така и за съвсем начинаещи любители и крафтъри, които имат желание да пробват нещо различно.

„Тази книга променя разбирането за достъпността и функциите на най-малко познатия в България вид печат - ситопечата - единствената печатна технология, в която няма никакви физически, математически и идейни ограничения“, казват нейните автори. Надежда Георгиева е един от тях. 

Чуйте повече в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна