Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Отслабване на стопанската конюнктура в България през февруари

Снимка: БГНЕС

През февруари 2020 година стопанската конюнктура в България се влошава за пръв път от четири месеца насам, което се дължи на по-неблагоприятен бизнес климат при търговията на дребно и в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в страната намалява през февруари с 0,8 пункта след повишение с 1,4 пункта в началото на годината, прекъсвайки по този начин позитивният тренд на отскок на бизнес нагласите от тяхното дъно през октомври 2019-а година (най-ниско ниво на индекса от началото на 2018-а година).

Въпреки това понижение индексът на бизнес климата продължава да се задържа стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво, но все още остава далеч под многогодишен връх от май 2018 година, когато показателят достигна най-високо ниво от 2008 година.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, остава на равнището от януари, когато нарасна с цели 5,0 пункта, като промишлените мениджъри оценяват настоящата производствена активност като леко понижена при известно влошаване и на техните очаквания за дейността през следващите три месеца, отчита последната анкета на НСИ.

Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила и несигурната икономическа среда.

По отношение на продажните цени в промишлеността по-голямата част от мениджърите не предвиждат промяна през следващите три месеца.

Графика на индекса за бизнес климата

През февруари 2020 година показателят "бизнес климат в строителството" се повишава с 0,5 пункта (след спад с 1,0 пункт месец по-рано) в резултат на подобрените очаквания на строителните  предприемачи  за бизнес състояние на техните предприятия през следващите шест месеца. По-благоприятни са и прогнозите им по отношение на строителната активност през следващите три месеца, което според тях ще доведе до допълнително наемане на персонал.

Факторите, затрудняващи в най-голяма степен дейността в строителната сфера, продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила в бранша, следвани от несигурната икономическа среда и от конкуренцията в бранша.

По отношение на продажните цени в строителството, последната анкета на НСИ отчита намерения за известно тяхно повишение, макар че по-голямата част от мениджърите в сектора очакват цените да останат без промяна през следващите три месеца.

През февруари съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 0,6 пункта (след спад с 1,9 пункта и през януари) в резултат на изместване на оценките на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на техните предприятия от "добри" към "задоволително", което обаче е нещо нормално за текущия сезон. В същото време обаче прогнозите им за бизнес състоянието през следващите шест месеца са по-благоприятни, като подобрение отчитат и техните очаквания за обема на продажбите през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" през февруари се понижава рязко с 3,6 пункта след стабилизация месец по-рано, като оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия са по-неблагоприятни. По-резервирани са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги, показват резултатите от последното проучване на НСИ.

Конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостига на работна сила продължават да представляват основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите.

Относно продажните цени преобладаващата част от мениджърите в сектора на услугите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Ден по-рано Европейската комисия представи резултати от последното си аналогично проучване за ЕС и в частност за България през февруари. Докато икономическите нагласи в ЕС отбелязаха добро повишение през текущия месец, проучването на ЕК отчете доста рязко отслабване на бизнес нагласите в нашата страна до 11-месечно дъно в резултат на влошаване на нагласите във всички по-важни икономически сектор - в промишлеността, в сферата на услугите, в строителството и при търговията на дребно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна