Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Ердоган се срещат в понеделник заради ситуацията с мигрантите

Премиерът разпореди максимално засилване на охраната по границата с Турция

| обновено на 28.02.20 в 17:01
Бойко Борисов и Реджеп Ердоган
Снимка: government.bg

Премиерът Бойко Борисов е обсъдил по телефона с президента на Турция Реджеп Ердоган обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, съобщи правителствената пресслужба. В хода на разговора е изяснено, че към момента няма пряка заплаха за България. Премиерът Борисов е заявил, че в тази ситуация нито Турция, нито друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа.

Борисов и Ердоган са се договорили да се срещнат в понеделник.

По-рано премиерът Борисов разпореди засилване на охраната по границата ни с Турция, заради информациите за струпване на мигранти край Одрин

Турски медии твърдят, че стотици бежанци са поели през Северозападна Турция към границите с България и Гърция, след като високопоставен представител на властите съобщи, че Анкара няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

Борисов заяви още:

„Това, което става на Одрин, данни за доста струпване на мигранти, вече сме дислоцирали жандармерията по границите, така че сме усилили максимално границите, както и морето. Притеснителното е, че турските граничари се дръпнаха - постовете, които имаха досега. Да се надяваме и след разговора, че са ги извели по-навътре в страната, там да ги спират. Виждате, по островите в Гърция какво става. Към момента си има реална заплаха от страна на събитията, които се случват там, а пък едновременно с това, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, си представете да почнат да влизат стотици хиляди мигранти“.

Армията е готовност 

Армията има готовност да се включи в опазването на границата с до 1000 души и до 140 единици техника, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Тази сутрин граничната полиция не е допуснала да преминат границата ни с Турция две мигрантски групи по около 30 души, се казва в съобщение на военното министерство.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна