Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова "пандемия" от продажби на борсите заради опасенията от коронавируса

| обновено на 28.02.20 в 22:08

Фондовите пазари са близко до най-резкия седмичен срив от финансовата криза преди 12 години. Опасенията от икономическия ефект на коронавируса Ковид-19 заличиха от понеделник до днес активи за 6 трилиона долара, съобщи агенция Ройтерс.

Ефектът върху икономиката се изразява в прекъсвания в снабдителните вериги и пътуванията. Загубите на фондовите пазари в Европа се изчисляват на 1 трилион и 500 милиарда долара.

Борсите на Уолстрийт стартираха и петъчната търговия с брутални разпродажби на акции, тъй като инвеститорите продължават да бъдат силно обезпокоени дали оформящата се пандемия от коронавирус няма да доведе глобалната икономика на ръба на рецесия.

Индексът на сините чипове DJIA отвори днешната сесия със спад от нови над 1000 пункта (спад с над 4%), като той успя да проби с лекота под психологическата бариера от 25 000 пункта за пръв път от юни 2019-а година.

Останалите основни американски фондови индекса също отвориха с понижения от около 4% към най-ниски дъна от миналия октомври, преди и те да върна леко назад, като широкият индекс S&P500 губи 3,3%, но се търгува в най-ниски нива от миналия октомври, а технологичният Nasdaq Composite - "само" 2,7% от стойността си.

Днешните нови брутални разпродажби са факт, след като вечерта и трите индекса отново се сринаха с над 4%, с което де факто пазарът на Уолстрийт навлезе в техническа низходяща корекция, отбелязвайки понижения с над 10% от рекордните върхове, достигнати по-рано през февруари.

В рамките на отминаващата най-трагична за Уолстрийт седмица от глобалната финансова криза през 2008 година, американският фондов пазара се срина с около 15%!

Поредният борсов срив е факт, въпреки че търговци и анализатори вече очакват, че Федералният резерв ще прибегне до ново понижение на основната американска лихва на заседанието си още следващия месец (през март). Мнозина от тях обаче изразяват съмнения, доколко това ще успее да облекчи негативният ефект от вирусната епидемия върху световната, и в частност американската икономика.

Според анализатори, за сега няма признаци за интерес за покупки на "евтини" акции в текущите нива, като това вероятно няма да се случи, докато не се очертае по-ясна картина за това до колко широко се е разпространила епидемията от коронавирус и как отделните страни се опитват да го овладеят заразата.

Графика на фондовия индекс S&P500

Европейските борси вече приключиха петъчната търговия с нови сериозни понижения, отбелязвайки най-слабата седмица от световната финансова криза през 2008 година.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 3,55%, като в рамките на цялата изминала седмица се раздели с 12% от стойността си.

Немският индекс DAX 30 падна в петък с 3,86%, френският CAC 40 - с 3,38% и британският FTSE100  - с 3,39%. Техният спад през седмицата също беше по-голям от 10%, което е ясен знак, че и европейските пазари на акции официално навлязоха в техническа низходяща корекция.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!