Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО и ЕС зоват за сдържаност в Идлиб, Съветът за сигурност на ООН се събира

Турция уверила Евросъюза, че остава ангажирана със споразумението за мигрантите

Турски военен конвой източно от Идлиб, Сирия.
Снимка: БТА

Турция остава ангажирана със споразумение за мигрантите. Уверения за това е получил върховният представител на Европейския съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел в телефонен разговор с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Борел призова за „бърза деескалация“ на кризата в Северозападна Сирия, където турската и сирийската армия дадоха десетки жертви от вчера до сега. И предупреди, че в противен случай конфликтът може да се превърне в „международна военна конфронтация“.

По-рано днес говорител на Европейската комисия заяви, че няма официално съобщение Турция да е променила политиката си по споразумението с ЕС за бежанците. Той каза това по повод информациите, високопоставен представител на властите в Анкара, че страната вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.

И Комисията, и НАТО призоваха за сдържаност страните, замесени в конфликта в Идлиб. Съветът за сигурност на ООН се свиква тази вечер заради изострянето на ситуацията в северозападната сирийска област по искане на САЩ, Великобритания, Белгия, Германия, Естония, Франция и Доминиканската република.

Говорителят на Комисията Петер Стано направи изявление, след като по-рано днес се появиха съобщения за пристигащи стотици мигранти към България и Гърция в резултат на изявление от високопоставен турски служител, че страната му вече няма да спазва споразумението с ЕС за сирийските бежанци:

„Бих искал да подчертая, че няма официално съобщение от страна на Турция за промяна в нейната политика за бежанците и за даването на убежище. Така че от наша гледна точка споразумението между ЕС и Турция за притока на нелегалните мигранти все още е валидно. И от тази гледна точка очакваме Турция да спазва ангажиментите си по него“.

Страните-членки са тези, които би трябвало да поискат допълнителна помощ за справянето с бежанския поток при необходимост, заяви говорителят на Комисията Адалбер Янц и уточни:

„В случая с България най-логична би била финансовата помощ или пък от страна на граничната брегова охрана „Фронтекс“.

Говорителят Стано определи развитието на ситуация в Идлиб като "много опасно", заплашващо да прерасне в открита международна конфронтация. По-рано страните-членки на НАТО осъдиха въздушните удари над Идлиб от Русия и сирийския режим, а след днешното заседание на Северноатлантическия съвет, свикано по искане на Турция, генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг призова:

„Съюзниците осъждат продължаващите и дискриминационни въздушни удари на сирийския режим и Русия в Идлиб. Призовавам ги да спрат нападенията, да спазват международното право и да подкрепят усилията на ООН за намиране на мирно решение на конфликта. Трябва да има деескалация на тази опасна ситуация“. 

Столтенберг определи днешната среща като "ясен знак на солидарност с Турция", която, по думите му, е най-засегнатата страна от конфликта в Сирия, страда най-много от терористични нападения и дава подслон на милиони бежанци. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна