Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мутафчийски: Няма случаи на заразени с коронавирус у нас

Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА
Снимка: БТА

Няма случаи на заразени с коронавирус у нас - съобщи началникът на Военно-медицинска академия професор Венцислав Мутафчийски. Той допълни, че в Европа заразените с вируса са 799, като най-много от тях са в Италия. 

"По отношение на ситуацията в България, всички, които са проявили някакви симптоми, са приети в болница за карантинно наблюдение. За ВМА това са трима души за този ден, всичките са български граждани, по някакъв начин свързани с пътуване в Италия", обясни професор Мутафчийски.

В лабораторията на ВМА днес са постъпили 46 проби, 10 са отрицателни, останалите ще бъдат готови след два часа, каза началникът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В лабораторията на Центъра са пристигнали 15 проби, от тях 12 са отрицателни, за останалите ще се знае след около час и половина.

Имаме необходимите количества тестове, увери той. 

В четирите лаборатории, в които се правят изследвания, може да се изследват по около 100 проби на лежащоболни, обясни проф. Кантарджиев.

По-рано днес бе проведено извънредно заседание на Министерския съвет заедно с кризисния щаб, създаден от правителството заради коронавируса, след което институциите призоваха хората да не се подават на паника.

В Европа с коронавирус са заразени 799 души, в Италия са 655, в най-близките до нас държави са: един - в Северна Македония, в Гърция - шестима, в Хърватия - шестима, в Румъния - трима.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна