Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Георги от Банско: Бог затова ни е създал - да бъдем заедно, а не разделени

Свещеникът от Банско възстановява църковната камбанария на храма "Света Троица"

Снимка: Кети Тренчева

Един от символите на Банско е часовниковата кула-камбанария в двора на храма „ Света Троица“. Кулата е построена е преди 170 години от здрав пирински камък. Трийсетметровото и тяло завършва с дървен купол, а той - с двуметров кръст от черна мура. Преди няколко години елемент от него се отчупил и  по чудо не убил  турист.Това било ясен знак, че кръстът трябва да се подмени. В основата на това дело е свещеник от Банско.

Отец Георги Касапинов е един от най-посветените в духовната история на Банско хора. Освен в служба на Бога, той е отдаден и на децата на Банско.

Стотици са тези, които са научили от него старите бански песни и уникалното двугласно пеене. Всичко това той прави безсребрено. Но да се захване с изработката на новия кръст на  часовниковата кула-камбанария е нещо различно, макар че и за това има подготовка като бивш възпитаник на горския техникум в града. Но държи да уточни, че това е дело на много хора:

„Много хора помагаха, аз съм страшно благодарен. Защото, нали знаете, има една приказка: Приятел в нужда се познава. И аз във всичко намирам божията намеса. Ето, Бог ни посочи къде да отидем. После той ни помогна да го направим, защото това беше нелека задача и никакви инциденти през цялата работа не се случиха“.


За да демонтират кръста, участниците в благородното дело трябвало да свалят целия дървен купол на кулата и да изработят скеле, което да  монтират на 30 метрова височина. Трудности имало и по  разполовяването на дървото мура, от което да се оформят двете части на кръста.  Отец Георги бил категоричен, че двуметровият кръст може да бъде направен само от този материал, от който е направен и стария- черна мура.

Открили са съборена от стихиите мура, която ги поразила, защото: „Голяма радост изпитахме, когато преброихме годишните кръгове. Най-интересно беше, че е от сърцевината годишните кръгове показаха, че дървото е на над 700 години  - това дърво е било поникнало още преди България да падне под турско робство“=

Изработката на  детайлите и сглобяването станало в семейната работилница на свещеника.

Вече цяло Банско и всички негови гости се радват на  новия кръст, а отец Георги все подчертава колко важно е общото дело:

„Сам човек влиза само на едно място -навсякъде той трябва да бъде със семейството си и с обществото. Защото Бог затова ни е създал - да бъдем заедно, а не разделени“.

Целия репортаж чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!