Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мицотакис: Гърция няма да толерира незаконно влизане в страната

Мигранти в ничията земя пред гръцкия ГКПП „Кастаниес“, снимани от турския граничен пункт „Пазаркуле“.
Снимка: БТА

Стотици имигранти се опитаха да преминат нелегално турско-гръцката граница при Пазаркуле, край Одрин, но бяха спрени от гръцките граничари. Премиерът Кириакос Мицотакис бе категоричен, че страната му няма да "толерира" повторни такива опити.

Мигранти направиха опит да влезнат по сухопътната граница и бяха отблъснати със сълзотворен газ от силите на реда.

Силни части на армията и полицията охраняват цялата граница, както и поречието на река Марица.

„Гърция няма да толерира нелегално преминаване“, заяви премиерът Мицотакис.

Той заяви в Туитър, че Гърция „не носи никаква отговорност за трагичните събития в Сирия и няма да понася последиците от решения, взети от други“.

По-рано днес Гърция съобщи, че е затворила граничния контролно-пропускателен пункт „Кастаниес“ на сухопътната граница с Турция заради струпване от турска страна на значителен брой мигранти и бежанци с намерение да влязат в Гърция.

В. „Катимерини“ посочва, че силите, охраняващи североизточната сухопътна граница с Турция, са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат около 500 бежанци и мигранти, които се опитвали да влязат в страната.

Гърция затяга граничната охрана в района под преките разпореждания на началника на Генералния щаб.

На морската граница в Егейско море също е засилена охраната с гръцки сили и с части на европейската агенция по контрол на границите „Фронтекс“.

Медиите съобщават, че правителството е изпратило към гръцките острови военни кораби, които да блокират влизането на нелегални мигранти.

Кореспондентите на гръцките медии от Турция съобщават за хиляди мигранти, които турските власти принуждават да влезнат в Гърция.

Гръцките опозиционните партии настояват да се свика извънредна среща на върха на европейските лидери.

Мигранти и бежанци започнаха да се събират на гръцко-турската граница, след като Турция предупреди, че ще пусне хиляди бежанци, блокирани в страната след споразумението между Анкара и ЕС от 2016 г., да тръгнат към Европа. Решението идва след ескалация на конфликта в сирийската провинция Идлиб, където снощи бяха убити 33 турски войници.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна