Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов ще организира лидерска среща за бежанците след разговора си с Ердоган в понеделник

| обновено на 29.02.20 в 15:38
Мигранти на границата на Турция и Гърция - 29 февруари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов оповести, че сред разговора си с турския президент Ердоган в понеделник ще организира лидерска среща за решаване на мигрантския проблем. На нашата граница няма напрежение, заяви Борисов: 

"На нашата граница няма миграционен натиск, в момента в Гърция има сериозни проблеми", каза премиерът на брифинг в Пловдив, като допълни, че на срещата в България следващата седмица ще бъдат обсъдени мерките, които ще бъдат предприети във връзка с възникналата кризисна ситуация. Борисов припомни, че преди това му предстоят разговори с турският президент Ердоган.

"Подготвяме една голяма среща в България. В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Разговарях за това и с двамата съпредседатели на Европейския съвет - Андрей Пленкович, моят приятел от Хърватия, те са сега председатели, както и с Шарл Мишел, с гръцкия колега, но след понеделник ще кажа в следващите дни какви неща ще направим тук, в България, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително".

Борисов изказа съболезнования за загиналите турски войници и изрази съчувствие към хилядите бежанци, търсещи спасение от войната.

"Ние трябва да направим всичко възможно много бързо, в рамките на сряда, четвъртък, най-късно да захраним Турция с необходимите средства, за да си ги приеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с тях да се грижим, защото и те не са длъжни да го правят".

"Аз не съм посредник, а заинтересована страна", допълни Бойко Борисов - "защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза".

"При една такава бежанска вълна, при този коронавирус може действително да изпаднем в ситуация в целият регион да няма оправяне. Затова съм толкова активен".

Баща и дете край Одрин - 29 февруари 2020 г.Мигранти, които се опитват да преминат река Марица са запалили огън -  29 февруари 2020 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна