Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво трябва да знаем за лавините - ПЪРВА ЧАСТ

Лавина



Макар зимата да е към края си, март обичайно е един от най-рисковите за образуване на лавини по нашите планини. Това са много опасни събития и всеки, който ходи в зимната планина, независимо колко труден преход прави и колко безопасен му изглежда избраният район, трябва да бъде подготвен, защото


Лавините не са нещо, което се случва само на другите


В основата на превенцията, разбира се, са знанието и обучението. Затова в поредица статии и интервюта ще ви представим накратко основните знания от водещи специалисти в тази област. 

Георги Георгиев-Черния е един от тримата български планински водачи, сертифицирани от Международната федерация на асоциациите на алпийските гидове (IFMGA), най-високото ниво на правоспособност за водене на клиенти във висока планина и при екстремни условия. Президент е на на EEMGA - източноевропейската асоциация на планинските водачи, член на IFMGA. 

Интервю с него по темата можете да чуете в звуковия файл.


Георги Георгиев-Черния

ФАКТОРИ, определящи нивото на лавинна опасност в планината: 

1. Теренът

Става дума за ъгъла на наклона, изложението (север, изток, югозапад и т.н.), характерни особености, като скални прагове, тесни улеи и други "теренни капани". Връзката между терена, през който минаваме, и терена около и над него.


2. Метеорологичната обстановка

Особено важни са промените във времето не само в деня на прехода, но и в предходните дни, както и през цялата зима. Те диктуват сложната метаморфоза на многобройните слоеве на снежната покривка. Вятърът, например, е "архитектът на лавините", той "създава" лавините тип "снежна дъска", които са причинител на 90% от инцидентите с фатален край. 


Обучение за изваждане на оцелял

3. Снежната покривка

От момента, в който снежинките докоснат земята, те веднага започват да се променят, преминавайки в десетки видове снежни кристали. Някои от тях се превръщат в опасна, "хлъзгава" повърхност, която може да действа като "лагери" за бъдеща лавина на същото място. 


4. Хората

С поведението си хората са един от най-сложните за предвиждане и най-опасни фактори, допринасящи за падането на лавини. Т. нар. "човешки капани" са, на практика, истинската причина за повечето лавинни инциденти. 


За да можем адекватно да разбираме и преценяваме лавинната опасност, когато сме в планината, трябва не само да познаваме всички възможни изражения на тези фактори, но и да разбираме добре сложното взаимодействие между тях и как това се отразява върху снега, на точното място и в точния момент на нашето преминаване. 



ГРЕШНИТЕ ИДЕИ:

1. Вече има следи, може да се мине.

Грешка! Лавината може да тръгне, ако сте много и карате едновременно, при лошо избрано трасе (например, при подсичане на билни хребети) или ако стабилността на снега е междувременно променена. Никога не се предоверявайте и се научете да "разбирате" лавините!


2. Последният валеж е бил отдавна. Не рискуваме нищо.

Грешка! Определени изложения на склоновете или определни периоди през зимата (осоено в началото на сезона) могат дълго време да съхранят лавинната опасност. Още повече, че вятърът, студът или топлината могат сами по себе си да създават лавинна обстановка.


3. Беше студено или беше топло. Не рискуваме нищо.

Грешка! Лавинната обстановка може да съществува, а, също така, да се създава отново и отново!


4. Имаме лавинни микропредаватели. Не рискуваме нищо.

Грешка! Освен това, вашите приятели трябва да могат да боравят с тях и да могат да ви намерят през първите петнадесетина минути. Въпреки своята компетентност и добра воля, спасителните служби рядко пристигат по-рано от тези фатални 15 минути. Още повече, че лавината може да ви нарани или убие вследствие на удар, а не само от задушаване. Недостижим идеал остава все още това всички да могат да работят с лавинния микропредавател, но да не се налага да работят с него.


5. В гората сме. Не рискуваме нищо.

Грешка! Въпреки че дърветата наистина могат да съдействат за спиране на снежните маси, има лавини, които биха могли да ги преодолеят. Това, че не виждаме склоновете над гората прави риска още по-голям.


6. Вече съм минавал/а от тук и не беше опасно.

Грешка! Не е толкова просто - друго време, други снежни условия...

---

ВТОРА ЧАСТ по темата "Какво трябва да знаем за лавините" можете да чуете тук.

Актуална информация за лавинната обстановка можете да намерите в сайта avalanche.bg

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!