Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мнозина ходят в Перу не заради Мачу Пикчу, а за ритуала ауаяска

В „Покана за пътуване“: Станимир Станев обиколил 34 държави в Азия за 933 дни

БНР Новини
18
Строителството на инките – обвито в загадки

Ако сте решили да пуснете откривателския си дух от бутилката на всекидневието, изберете Перу. Но си запазете поне десет дни. Държавата на инките определено не е място, в което просто да се отбиеш. Дина Темелкова е обикаляла неуморно близо три седмици, крайно недостатъчни за човек, който не се задоволява само с пиенето на коктейли на плажа.

Въпреки височинната болест Дина си е спестила единствено изкачването на Рейнбоу маунтин на 5300 метра. Разговарях с нея в артпространството „Къщата на София“:

„Още от летището ни дадоха да пием чай от кока, бонбони от кока, мехлем от кока. Само така можехме да преодолеем височинната болест, чиито симптоми са адско главоболие, гадене, слабост. Въпреки това Перу е място, което те омагьосва и те кара да се влюбиш. Кацнахме в столицата Лима, но тя се оказа най-неинтересната от цялото пътуване. Навсякъде срещахме местни хора, облечени в националните си носии, които водеха малка ламичка или агънце. Изкарваха си прехраната чрез снимки с туристите, но пък няма по-хубаво усещане от това да гушнеш такова дружелюбно животинче. На езерото Титикака видяхме плаващите острови, изкуствено изградени от трева и кал. Колибите върху тях бяха от същия материал, но пък със соларни батерии, сателитни чинии и интернет.

Невероятно красиви градове са Арекипа и Куско с малките и кокетни ресторантчета, кафененца, църкви от колониалния период, пъстри пазари.

А на Мачу Пикчу извадихме невероятен късмет. Цяла седмица преди нашето идване беше валяло и туристите бяха намалели силно заради изключителната кал. Ние стигнахме до върха с влак. Всички се чудеха на прекрасните снимки, които съм направила без нито един човек на тях.

Перу е доста модерна в момента дестинация за хора от Западна Европа и Северна Америка не само заради пустинята Ика, Наска и историческите паметници на инките. Много от посетителите идват и заради ритуалите с ауаяска. За незапознатите пояснявам: става дума за отвара от гигантска южноамериканска лиана и други билки, предизвикваща силен ефект, който води до усещане за промяна на съзнанието, пречистване от негативните енергии и достигане до познание за вечната природа на душата. Освен ауаяската, халюциногенна напитка е и чаят от кактус Сан Педро. Срещите с местните шамани невинаги са безопасни и изискват предварителна подготовка – човек не бива да е пил алкохол няколко дни преди ритуала и поне 24 часа да е бил на пълен глад“, казва Дина Темелкова. Ако искате да научите още, чуйте звуковия файл.

Маги Гигова разказва за бутиковите резервати на Ботсвана, Брегът на скелетите в Намибия и водопадите Виктория.

В „Покана за пътуване“ често гостите са синоним на колорит и чешит. Станимир Станев зарязва добре платените длъжности на графичен и автомобилен дизайнер, защото първата работа била монотонна, а във втората – умишлено проектирали нещата така, че да се счупят след време. След като обикаля 34 държави в Азия за 933 дни или 2 години, 6 месеца и половина, Станимир се завръща в родното си Севлиево. Той обикаля Китай, спи три месеца на дърво в Индия, прекосява Монголия, броди из Тайланд… Според Станев има огромна разлика между пътешественик и турист. Той определено е от първата порода. След завръщането си в България Станимир Станев заживява на село, изработва вещи от рециклирани материали и обикаля родината. 


Снимките са на Дина Темелкова, Магдалена Гигова, Станимир Станев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени