Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: С България имам превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността

Борисов и Ердоган не успяха да се договорят за тристранна среща с Мицотакис този петък в София

Борисов: Искам да благодаря, че турската страна спазва твърдо споразумението с ЕС

Бойко Борисов и Реджеп Ердоган
Снимка: правителствен пресцентър

Радвам се да посрещна Бойко Борисов. България е наш съсед и съюзник в НАТО. За последно се срещнахме през януари при откриването на Турски поток в Истанбул. Това каза президентът на Турция Реджеп Ердоган на пресконференция след срещата си с българския премиер.

Според турският президент приоритетна тема на днешните разговори е била ситуацията в Сирия. И двамата лидери поднесоха  съболезнования на семействата на загиналите наскоро турски военнослужещи.

"Благодаря на Борисов за солидарността. 1,5 млн. души напуснаха домовете си и са в Идлиб, чакат на границата", посочи Ердоган и допълни: "Обсъдихме и безотговорността на някои страни членки на ЕС по този въпрос. Преди време бях каза, че ако няма справедлива подялба с бежанците ще отворя границите. Не намери обаче отговори очакването ни този товар да бъде споделен".

Според турския президент ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт. "Някои от най-видните страни в ЕС и днес критикуват отношението с бежанците. Къде е справедливата подялба на товара с бежанците, ние ли да го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте че ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да са към нашия бюджет, а към неправителствените организации. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате. Ние тези пари вече не ги искаме. Ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция".

"Наред с това подкрепям мерките на Гърция. Бежанците и мигрантите са свободни да изберат друга страна, където биха искали да пребивават. Тук не става въпрос за локални закони, невъзможно е насилственото задържане на тези хора. Тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна. Днес гръцките сили за сигурност убиха двама бежанци, а един е тежко ранен. Убийството на двама бежанци влоши още повече положението. Те (гърците) нямат никакво уважение към международния закон за бежанците. Турция от 9 години насам гледа тези бежанци, храни ги и сигурно си мислите, че Турция ще поеме отговорност за още 19 години, но такъв процес вече няма, не съществува", посочи Реджеп Ердоган.

В същото време турският президент изрази задоволството от здравомислещата позиция на България под председателството на Борисов. "С България имам превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. То трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище на сътрудничество. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и неговата делегация и искам да ги поздравя за утрешния национален празник".

От своя страна българският премиер благодари на Ердоган, че турската страна спазва твърдо споразумението с ЕС. "Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно, така че го препотвърдихме този ангажимент. Дотук добре", посочи той.

Бойко Борисов отбеляза, че е положил много усилия да направим тристранна среща в София "Винаги съм разчитал на мъдростта на колегите. Получихме информация за убити мигранти, някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища. Президентът на Турция беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с гръцкия премиер Мицотакис охлади моето желание да стане тази среща".

"Аз обаче съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава", отбеляза той.

"Нито съм най-страхливия, нито най-плашливия. Само с разум, мир и дипломация, зачитайки интереса на другия. Тази тристранна среща в София се надявам да я проведем по-скоро и по-добре. Благодаря на президента, че прие поканата, но и той ме разбра, че не може тази среща да мине без гръцкия колега. Г-н президент, наполовина свършихме работа, но при нашите отношения, които са за пример, може нещата да се получат", допълни Борисов.

Българският премиер също така благодари за оказаното от Турция съдействие с медицински материали за борба с коронавируса. "За едни маски, които имат филтри, на тях дефицитът е голям. Със съдействието на Ердоган направихме връзка, за да може в следващите дни да могат да се попълнят тези, които харчим в момента".

Борисов приветства желанието на Турция и Русия да намерят мирно решение на смъртоносен конфликт в Сирия, да се намери дипломатическо решение.

"Вярвам в добросъседството и съм оптимист, че ще намерим решение в следващите дни или седмици", посочи Борисов в края на съвместната пресконференция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени