Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическата литература подобрява работата на мозъка

Снимка: Pixabay
Класическата литература, а не книгите по мотивация и психология, може да повишат ефективността на работата на мозъка и качеството на живота, установиха учени.

Експертите съветват хората, страдащи от депресия, хронични заболявания и деменция, да се откажат от книгите в стил „помогни си сам” в полза на произведенията на Чарлз Дикенс, Лев Толстой или Джейн Остин, пише „Дейли мейл”.

Според проф. Филип Дейвис от университета в Ливърпул, четенето на класически произведения освобождава емоциите и въображението и позволява на хората да се почувстват „по-живи”, което потенциално облекчава симптомите на заболяванията.

Книгите по мотивация нямат този ефект, тъй като процесът на четене при тях е базов навик и не отвлича мозъка от тъжните мисли.

“Четенето на художествена литература предполага по-сложни процеси и мозъкът започва да работи. Човек се увлича в случващото се, задействат се и неговите емоции”, обяснява ученият.

Любимото произведение на професора е „Мидълмарч” на Джордж Елиът – то е с достатъчно сложен език, трудни характери и заплетени сюжети.

Вече е доказано, че четенето помага да се запази паметта в зряла възраст.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна