Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вселена под непадаща звезда

Поетът, на себе си верен, е верен на всички хора

Георги Константинов
Снимка: Ани Петрова

"Звездите са точно там, където трябва да бъдат, за разлика от хората. Човек не трябва да върви, забил поглед в земята в носовете на обувките си. Трябва да поглежда и към звездите, да усети колко просторен е светът, да се усети като част от Вселената или поне от Галактиката, или поне от Слънчевата система..." Това казва поетът Георги Константинов в най-новата си стихосбирка – "Непадаща звезда".

Едно извисяване на духа винаги прави човека по-изправен, с по-широк поглед към света, може би и по-влюбен в живота!

Поетът смята, че недостигът на духовност се дължи на това, че за мнозина духовното, културното извисяване стига до екрана на телевизора. Извън това – нищо друго. Има поезия, симфонична музика, театър, красота на човешките взаимоотношения, мечта за по-друг живот... Това като че ли остава зад кулисите.

Непадаща звезда – нали всяка паднала звезда е едно сбъднато желание, осъществена мечта

Звездна лотария

И пак не спя

в нощта на Персеидите.

Звезди се ронят тихо

над сънищата на града.

Освен една, която

за късмет избирам...

Улучил съм!

Стои си тя в небето!

Не пада моята звезда!

"Астрономията е била част от моето юношеско бленуване за голяма Вселена", споделя авторът – Всички елементи, от които са създадени звездите, те са и в нас."

Има много критични стихотворения в сатиричния цикъл "Кафе от ръж" 

"Като че ли сега по-малко хората се интересуват какво казва поетът, колкото и страшни истини да казва. Както веднъж ми каза световноизвестната румънска поетеса Ана Бландиана, "Ето в такова време живеем, в което свободата на словото обезцени стойността на словото. Преди поетът беше като че единствен, който си позволява да говори истината. Сега неговата дума, даже да е много мъдра, не се слуша". 

Поетът, на себе си верен, е верен на всички хора – казва Георги Константинов в свое стихотворение.

За овцете, които пасат еделвайси, за достъпната и недостъпна красота, за звездите и мечтите, за човешката и звездната светлина... можете да чуете в звуковия файл.

Премиерата на новата стихосбирка на Георги Константинов се отлага. Издателство "Хермес" ще обяви нова дата за събитието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!