Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният празник на България се чества в молдовския град Тараклия

Учениците от лицея "Олимпий Панов" изнесоха рецитал, посветен на 3 март.
Снимка: БТА

Тържествен митинг, посветен на Националния празник на България 3 март, се проведе в бесарабския град Тараклия, предаде БТА. Граждани, ръководителите на района и града, обществени дейци, ученици и преподаватели положиха цветя пред паметника на родения в Тараклия участник в Руско-турската война (1877-1878) Олимпий Панов.

Към събралите се пред паметника се обърна, за пръв път на български език, кметът на града Вячеслав Лупов.

"3 март е велик празник за всички нас. Честит празник!", каза кметът, като отбеляза, че днешната дата е голяма за българския народ към която се отнася с дълбок почит и уважение.

С поздрави за 142-годишнината от освобождението на България се обърнаха заместник-председателят на района Тараклия Мария Кара, командированият специалист от МОН България в Тараклия д-р Мариана Кирова и българският консул Ангел Маринков.

"3 март е дата, която отбелязва възкресяването на българската държавност, а събитията довели до нея са резултат на усилията на поколения българи, продължили повече от век и половина и довели до политическо съзряване на българския народ, за да има своя собствена държава.

Днес ние сме се събрали на място, което има изключителна символика - паметник на един велик българин, чиято заслуга е създаването и формирането на българското опълчение. Свободата, извоювана от българите със силата на оръжието в Руско-турската война, е не само заслуга на армията, която води тази война и на държавата, която започва войната, но и на самия български народ.

Нека да ни е честит националният празник, да помним подвизите на дедите, да бъдем горди българи и да пазим силата на българския дух, за да пребъде българския народ през вековете!", каза Маринков.

Учениците от лицея "Олимпий Панов" изнесоха рецитал, посветен на 3 март. Облечени в български носии те възпяваха подвизите на предците си, като държаха снимките на военните дейци, допринесли за свободата на прародината.

Тържествени събрания и други празнични мероприятия се провеждат не само в Тараклия, но и в други населени места в Молдова с компактно българско население, отдавайки почит към паметта на всички войници, загинали за свободата на България.

Днес в Молдова е работен ден.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна