Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли предложението на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия

| обновено на 04.03.20 в 11:26
Снимка: БГНЕС

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за отмяна на санкциите срещу Русия, наложени от Европейския съюз. "За" гласуваха 82-ма народни представители, "против" бяха 60, 51 се въздържаха. 

Основният мотив на социалистите е, че досегашната политика на санкции е доказала своята неефективност.  

От парламентарната трибуна депутатът от левицата Александър Симов заяви:

“Политиката по санкции се провали, виждаме, че тя не работи, те не е ефективна, тя не върши постигнатите си цели и е крайно време да бъде махната от дневния ред на ЕС. Една политика, която ще проведем и ако приемем днес тук в парламента ще бъде в съзвучие със 73% от българските граждани. Според мен това е правилната политика, която българите биха одобрили“.

Джема Грозданова от ГЕРБ е категорична, че управляващата партия не подкрепя предложението на социалистите:

“Отношенията между България и Русия са взаимни и не са базирани само на ограничителните мерки на ЕС по повод кризата в Украйна. Това стана ясно и вчера, когато с голямата подкрепа на ЕК беше взето решение за намаляване на цената на газа за България с 40%, което всъщност е в полза на нашата икономика и това няма как да бъде отречено. От групата на ГЕРБ няма да подкрепим този проект за решение“.

Депутатите ще определят и процедурни правила за условията и реда за предлагане на омбудсман и процедурата за избор от народното събрание.

След като Мая Манолова подаде оставка като омбудсман на четвъртата година от мандата си, за да се кандидатира за кмет на София, заместникът ѝ Диана Ковачева стана обществен защитник.

Мандатът ѝ изтича на 20 октомври. Ще бъдат разгледани на първо четене и промени в Закона за отбраната и въоръжените сили

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени