Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден ръст със 183 хиляди на работните места в частния сектор на САЩ през февруари

Проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP) отчете солиден ръст със 183 000 на новоразкритите работни места от страна на американският частен бизнес през февруари. Това е доказателство за наличието на все още силен трудов пазар в САЩ преди неотдавнашната ескалация на страховете от рецесия в резултат на епидемията от коронавирус, която ескалация накара Федералният резерв да предприеме спешно намаляване на основната си лихвена ставка.

Осреднената прогноза на финансовите пазари беше за малко по-скромно повишение на новите работни места в САЩ през февруари с около 170 000. Данните на ADP за януари пък претърпяха низходяща ревизия до 209 000 от "бомбастичните" 291 000, според предишна оценка на ADP.

Според ADP малките американски компании (с наети между 1 и 49 работници) са разкрили през февруари 24 000 работни места, докато средните по размер компании (с персонал между 50 и 499 души) са наели през миналия месец 26 000 трудещи се, а големите компании (с персонал над 500 души) са добавили цели 133 000 нови работни места.

Секторът на услугите продължава да бъде основен генератор на нови работни места, като през февруари техният брой се увеличи със 172 000, докато в производствения сектор бяха добавени едва 11 000 нови работни места благодарение на повишение с 18 000 на тези в строителството при съкратени 4 000 в промишлените предприятия и още 3 000 работни места в добивната промишленост, показва последното проучване на ADP.

"Пазарът на труда остава силен, тъй като заетостта в частния сектор продължиха да се увеличава през февруари",  заяви Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP и добави: "Разкриването на нови работни места остава силно концентрирано в големите компании".

От своя страна Марк Занди, главен икономист в компанията Moody’s Analytics, която също участва в проучването на ADP, заяви: "Коронавирусът Covid-19 е необходимо да пробие "защитната стена" на пазара на труда, ако иска да нанесе значителни щети на американската икономика. "Защитната стена" има някои пукнатини, но ако се съди по нарастването на заетостта през февруари, тя трябва да бъде достатъчно силна, за да издържа на повечето негативни сценарии, свързани с вирусната епидемия".

Занди обаче добави, че дори и без наличието на коронавируса, "ни предстоят в бъдеще по-слаби данни за заетостта с оглед на факта, че солидният растеж на работни места от началото на годината беше свързан до голяма степен с необичайно топлото зимно време". "Времената са наистина трудни за икономистите, които определят вероятност от над 50% за предстояща рецесия. Уверявам ви, че почти всеки икономист мисли за вероятност от над 50% за рецесия", посочи той.

Солидното проучване на компанията ADP е факт преди петъчния официален доклад за заетостта в САЩ през февруари, като осреднените прогнози на финансовите пазари са за увеличаване на новоразкритите неселскостопански работни места с около 175 000 след техен ръст с 225 000 през януари. Очаква се и запазване на безработицата на януарско ниво от 3,6%, което е недалеч от 50-годишното дъно от 3,5%, достигнати към края на миналата година (най-ниска безработица от декември 1969-а година).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени