Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Израел на предмети и технологии, изработени от жени - за потребители жени

Снимка: архив

Преди международния ден на жените 8-и март в Израел се състоя изложба на предмети, технологии и програми, предназначени само за жени. Голяма част от тях са изобретени също само от жени. 

Свикнали сме да говорим за равенство на половете. На много дрехи и парфюми пише "унисекс" (unisex - англ.ез.). Смятаме, че равенството е едно от големите постижения на феминизма, но стереотипите си остават. Дори компютърният съветник на рекламни кампании ще посочи срещу думата инженер - реклама на джип. Ако пък пуснете на търсене думата секретарка, ще препоръча грил. 

"Има държави, където на жените все още е забранено да шофират. Да видим обаче как ще бъде изграден обществен паркинг в страна, където и мъжете, и жените шофират. Ако комисията по изграждането му е само от мъже, ще се наблегне на икономия от електричество. Достатъчно е да има и една жена в комисията и тя ще се бори паркингът да е максимално осветен, наситен с камери за наблюдение и сигнализация", коментира Анат Кац Роджар - психолог и съветник в Комисията по технологиите на ЕС.

Интервю на Искра Декало в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!