Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира най-големият конкурс за креативни политически практики и иновации

Снимка: Архив БНР

Думата иновация означава да търсиш и да намираш работещи решения. От тази гледна точка иновации могат да съществуват в абсолютно всяка една сфера на живота ни, включително и в политиката“, каза пред БНР Иван Янакиев, управляващ директор на комуникационна агенция, която е официален представител на конкурса за България.

Той коментира това, че за поредна година стартира най-големият конкурс за креативни политически практики и иновации - “Иновации в политиката“. Наградите предоставят платформа за политически иновации и проекти от цяла Европа, които да служат за вдъхновение, както на политиците, така и на гражданите.

Институтът за иновации в политиката, който е основан във Виена в Австрия и всъщност целта на института и на специалисти, които работят по този проект, е да намерим наистина разликата между този популистки проект и нещо, което наистина си струва и е в полза на обществото“, каза още той.

Примери от България

“Мога да дам два примера за финалисти от България миналогодишното издание на наградите. Единият е община Рила, ние сме изключително щастливи, защото община Рила беше първият победител от България в конкурса. Това, което те правят, всъщност предоставят безплатни екскурзоводи, асистент-екскурзоводи на хора с увреждания, които не могат да използват туристическите пътеки в региона. Тези екскурзоводи са безработни хора всъщност биват обучени от хората в община Рила, бива издадена квалификация за екскурзовод и всъщност това е възможност за тях да се реализират“, посочи той.

Интервюто с Иван Янакиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени