Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обемът на язовир "Студена" надхвърли 5 млн. куб. метра

Снимка: БГНЕС

Наличният обем в пернишкия язовир "Студена" надхвърли 5 млн. куб. метра след като до преди един месец бе на косъм от критичния минимум, а регистираният приток днес от 3476 л/сек е поредният рекорд от началото на водната криза.

При влажна пролет и достигане на обем от над 10-11 млн. куб. метра въведеният на 18 ноември миналата година режим ще може да бъде облекчен, каза кметът Станислав Владимиров.

"Хубавото на язовир "Студена" е, че бързо се пълни. Лошото е, че се изпразва бързо, затова трябва да се наблюдава, но увеличените притоци дават спокойствие на нашите съграждани", каза кметът Станислав Владимиров:

"Това, че природата започна да бъде по-благосклонна, не означава че ангажиментите на местна и централна власт ще отпаднат. Напротив - всичко онова, което сме поели като ангажимент, ще го изпълним".

В края на следващата седмица ще започне тестването на трасето от Мало Бучино за Перник.

До няколко дни ще стартира и реалното строителство по клон 2.

Пред приключване са и проектните дейности по двете пречиствателни станции, а в края на март и началото на април ще започнат и дейностите по подмяната на част от вътрешната водопроводна мрежа в града, за която правителството отпусна средства.

"Водната криза ще продължава да бъде водеща тема в Перник. Хората не са се примирили, но са ни дали кредит на доверие", каза кметът.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!