Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третата индийска лунна експедиция ще стартира през 2021 година

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индийското космическо ведомство предвижда третата автоматична лунна експедиция "Чандраян-3" да стартира през първата половина на 2021 година, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на държавния министър Джитендра Сингх, който отговаря в правителството за ядрения и космическия отрасъл.

По думите на министъра мисията "Чандраян-3" е конструирана въз основа на уроците, получени от "Чандраян-2". В новия вариант е повишена здравината на конструкцията на апаратите, като в същото време в максимална степен са запазени възможностите на "Чандраян-2".

В края на миналата година Сингх заяви, че изстрелването на "Чандраян-3" ще бъде осъществено през 2020 година. Сега министърът обясни, че отлагането е минимално и работата над новия спускаем апарат вече е в ход.

Спускаемият модул "Викрам", който бе част от автоматичната лунна експедиция "Чандраян-2", трябваше да осъществи меко кацане на Луната на 7 септември миналата година. Но той получи повреда и се разби на лунната повърхност. "Викрам" трябваше да достави лунохода "Прагян", чиято задача се състоеше в изследване на Южния полюс на Луната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна