Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три мандата не стигат на Нетаняху за мнозинство, Израел върви към нови избори

Нетаняху обяви победа на изборите, но няма да има мнозинство в Кнесета
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Окончателните резултати от парламентарните избори в Израел потвърдиха, че министър-председателят Бенямин Нетаняху и твърдолинейните му съюзници отново не получават мнозинство, предаде "Асошиейтед прес".

Резултатите дават сигнал за по-нататъшна политическа безизходица.

Изборите този понеделник бяха трети в еврейската държава за по-малко от година. Предишните вотове през април и септември също доведоха до безизходица.

Екзит половете късно в понеделник сочеха, че партията на Нетаняху "Ликуд", заедно с неговите религиозни и националистически съюзници, печели 60 места, на косъм от нужните за парламентарно мнозинство 61 места и Нетаняху триумфално обяви "огромна победа".

Според окончателните резултати "Ликуд" излиза начело като най-силна партия и получава 36 мандата, но нейният десен блок печели само 58 места, недостатъчни за мнозинство.

Тъй като опозицията в Израел е разделена, изглежда страната се насочва към нова задънена улица, докато Нетаняху се готви да се яви пред съда по обвинения в корупция, а на хоризонта се очертават безпрецедентни четвърти по ред избори, отбелязва АП.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени