Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 27 убити при атака в Кабул

Евакуация на ранен при атаката в Кабул.
Снимка: БТА

Най-малко 27 души бяха убити при атака днес на политическо събитие в Кабул, която е първата голямо нападение в столицата на Афганистан след като САЩ подписаха споразумение за изтегляне с талибаните, предаде Ройтерс.

Вътрешният министър Насрат Рахими каза, че сред загиналите има жени и деца. Афганистанското здравно министерство съобщи, че са ранени 55 души.

Източник от НАТО съобщи, че загиналите са над 30, ранените – 42-ма, от които 20 са в тежко състояние.

След първите съобщения за нападението по-рано днес талибаните отрекоха да са замесени. Сред присъстващите бе и премиерът Абдула Абдула, но той остана невредим, съобщи негов говорител.

Атаката бе извършена срещу церемония, посветена на годишнина от смъртта на лидера на муджахидините Абдула Али Мазари – политик от хазарейската етническа група, повечето от които са шиити.

„Нападението започна със силен гръм, очевидно ракета падна в района, Абдула и други политици се отърваха невредими“, каза говорителят на премиера Фрайдун Куазун, присъствал на атаката. Телевизия „Толо нюз“ излъчи на живо кадри с хора, които бягат, за да се укрият на фона на стрелба от строителен обект близо до церемонията.

В района веднага бяха изпратени специални полицейски сили, както и войници от НАТО.

 „Ислямска държава“ пое отговорността за минометния обстрел срещу същата церемония миналата година, когато бяха убити най-малко 11 души.

Войници от НАТО също бяха пратени в района на нападението в Кабул.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!